095- Adversitate

În lume veți avea necazuri, dar, îndrăzniți. Eu am biruit lumea! Ioan 16:33

În camera de sus, Învățătorul a făcut o precizare importantă cu privire la condiția relației dintre lume și biserică. Această condiție se cheamă „adversitate”. Lumea și biserica se situează într-o relație de adversitate, iar biserica trebuie să recunoască această realitate și să se comporte în mod adecvat. Natura umană încearcă să se protejeze de stresul pe care îl produce adversitatea, căutând calea de minimă rezistență.

Acest lucru este normal și sănătos, dar abuzul de adaptare al bisericii pentru a evita stresul relației cu lumea poate produce mutații riscante în structurile de gândire și practică ale biserici, care se dovedesc a fi păgubitoare pe termen lung, pentru biserică. Ștergerea diferenței dintre lume și biserică face ca identitatea, mesajul și misiunea bisericii să devină nerevelante.

Soluția propusă de Învățătorul oamenilor este să trăim în lume ca niște oi în mijlocul lupilor, să fim înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii. Pe marginea acestei strategii se poate comenta mult și bine, dar Același Învățător a demonstrat în mod practic cum se poate face acest lucru.

Ceea ce mă uimește permanent la Isus Hristos este modul în care S-a raportat El la lume. Aici este secretul supraviețuirii sănătoase a bisericii și credinciosului, în lume, practicând o rezistență dinamică și proactivă față de lume. Pe deoparte, Dumnezeu iubește lumea cu o dragoste nemărginită, în timp ce urăște, combate și elimină păcatul cu o fermitate exprimată foarte sugestiv la cele două ocazii de curățire ale Templului din Ierusalim. Pe fața lui Isus oamenii au putut citi adversitatea Acestuia față de dezordinea comportamentală în locașul de cult, iar pe de altă parte, cei umili, săraci și dezavantajați se simțeau atrași să-L asculte în același loc din care El izgonise pe cei greșiți .

Atracția și respingerea lui Hristos față de lume se află într-un echilibru sănătos și funcțional, productiv și vindecător. Adversitatea lumii față de biserică poate fi controlată prin adversitatea bisericii față de lume. Critica socială și acțiunea socială a bisericii trebuie să-și găsească echilibru în asemănarea avansată cu Hristos. Aceasta este formula mea de supraviețuire spirituală în mijlocul și în relație cu lumea din jur. Voi sunteți sarea pământului.

Articolul 095- Adversitate apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro