098 – Afacere

Avraam a înțeles pe Efron. Și Avraam a cântărit lui Efron prețul cumpărăturii despre care vorbise, în fața fiilor lui Het: patru sute de sicli de argint, care mergeau la orice negustor. Geneza 23:16

Deși se afla în doliu, Avraam este nevoit să încheie o afacere. Trebuie să cumpere un loc de veci pentru iubita sa soție, la bine și la rău, care a fost Sara. Peștera Macpela devine obiectul unei tranzacții. Se fac negocieri. Se avansează oferte. Se examinează alternative și apoi se bate palma. Afacerea cinstită este baza unei prietenii durabile.

A fost o vreme pe aici prin Carpați când business-ul era privit cu suspiciune și neîncredere. Cineva spunea unei delegații de peste ocean că, aici sunt unii care nu sunt buni de altceva decât să cumpere de aici și să vândă mai încolo, la care oamenii din lumea liberă au reacționat cu seninătate, spunând simplu că aceasta se cheamă „afacere”.

Afacerea este un lucru normal, natural și necesar. Singura, cea mai importantă regulă este: Eu câștig, Tu câștigi, altfel nu fac nici o tranzacție! Studiat în profunzime, business-ul este o adevărată știință și artă, în același timp. Eu adaug că unii au această înclinație prin naștere, alții și-o pot forma din mers, iar unii n-ar trebui să se apuce de comerț niciodată și sub nici o circumstanță, pentru faptul simplu că nu sunt în stare să înțeleagă și să aplice legile de bază care controlează lumea afacerilor.

Sigur că lumea afacerilor presupune o anumită violență sau cel puțin asprime, determinată de concurență și cursa după piața de desfacere. Unii presupun că războaiele mondiale ar putea fi explicate chiar pe această bază a controlului și nevoii de dezvoltare a pieței de desfacere.

Un creștin în business are de făcut față unui set suplimentar de reguli și restricții, dar are un avantaj net prin faptul că are mai multe șanse să fie perceput ca un om serios și de încredere. În afaceri, această calitate personală este o condiție subînțeleasă.

Dacă prin tranzacțiile mele pot aduce onoare lui Dumnezeu, atunci afacerile mele sunt un mod de a sluji pe Dumnezeu și pe cei din jur. Îmi rămâne în minte moto-ul unui prieten cu care am avut o afacere: „Pentru mine, importante sunt două lucruri: slava lui Dumnezeu și mulțumirea clientului (a partenerului de facere, am putea adăuga noi)”.

Articolul 098 – Afacere apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro