101 idei de clădire a caracterului

Devoțional zilnic 13 aprilie 2020

Ba mai mult, ne bucurăm chiar şi în necazurile noastre, căci ştim că necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruinţă în încercare, iar biruinţa aceasta aduce nădejdea. Romani 5:3,4

Nimic nu cizelează mai eficient caracterul adultului ca educaţia pe care le-o dă copiilor. Poate că aşa a dorit Dumnezeu de la început. În timp ce ne concentrăm să facem doar lucrurile bune pentru clădirea şi modelarea caracterului copiilor noştri, Domnul lucrează la formarea şi şlefuirea caracterului nostru – ţinându-ne umili şi maleabili în mâinile Sale.

Îmi place acest citat din Walter Anderson: „Lucrurile rele se întâmplă; modul în care reacţionez la ele îmi defineşte personalitatea şi determină calitatea vieţii mele. Pot alege să stau înconjurat de o tristeţe permanentă, paralizat de gravitatea pierderilor mele sau pot decide să mă ridic din durere şi să preţuiesc cea mai mare comoară pe care o deţin – viaţa însăşi.” Ce mod minunat de a gândi în perspectivă.

Eu şi soţul meu avem trei copii, toţi băieţi. Este în acelaşi timp umilitor şi amuzant să reflectăm la toate momentele de clădire a caracterului prin care am trecut: de la părăsirea magazinului alimentar înainte de a fi terminat cumpărăturile, astfel încât ceilalţi clienţi să nu mai fie deranjaţi de zgomotele copilului nostru, până la plecarea mai devreme de la biserică, pentru ca toţi ceilalţi să se poată concentra la predică.

Care au fost alegerile noastre? O opţiune era să nu ducem copilul la magazin sau la biserică până nu se făcea mai mare. Această soluţie pare a fi cea mai uşoară, dar va împiedica educarea copilului să se comporte adecvat. În schimb, noi am ales să nu fim „paralizaţi” de gravitatea situaţiei. Am continuat să probăm diferite soluţii, până am găsit una care funcţiona cel mai bine pentru copilul nostru.

Cu cât trece mai mult timp de când sunt părinte, cu atât mai puţin simt presiunea de a deţine toate răspunsurile. Aşa cum 1 Petru 5:6 spune: „Smeriţi-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.” Gândeşte toate lucrurile în perspectivă! Permite-I lui Dumnezeu să-ţi formeze caracterul! Încrede-te în El că îţi va da înţelepciunea, perseverenţa şi simţul umorului de care vei avea nevoie pentru a forma şi dezvolta caracterul copiilor tăi!

Doamne, Îţi mulţumesc că ai continuat să-mi cizelezi caracterul, astfel încât să devin persoana care Tu doreşti să fiu! Ajută-mă să mă încred în Tine în orice situaţie!

Tamara Michalenko Terry

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro