100 de zile de rugaciune

121 – Agoniseală

Nu este altă fericire pentru om decât să mănânce și să bea, și să-și înveselească  sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că și aceasta vine din mâna lui Dumnezeu. Eclesiastul 2:24

La prima vedere cuvintele lui Solomon par să promoveze un soi de hedonism primar spre deosebire de cel rafinat și simandicos. Dar privite mai atent, cuvintele sale se referă la altceva. Aici este vorba despre bucuria simplă și naturală care vine din munca cinstită și bine organizată care permite o mică acumulare de bunuri, suficientă pentru a putea susține un trai decent și sănătos.

Aici este vorba despre chiverniseală și moderație în stilul de viață. Agoniseala se acumulează încet și cu muncă susținută, spre deosebirile de tunurile la care mulți visează și pe care nu le vor da niciodată, iar dacă viața este forțată puțin se poate obține o avere la repezeală, dar ce se întâmplă după aceea? Neliniștea, nesiguranța și teama de o eventuală descoperire a șiretlicurilor de îmbogățire rapidă, vor consuma mult mai multă energie, decât munca regulată și serioasă fără prea mari salturi de venituri.

Agoniseala este sigură și consistentă, conferind siguranță și confort decent, în timp ce averea rapidă este volatilă și plină de surprize neplăcute, care pot crea un stres insuportabil. Solomon este de părere că somnul lucrătorului este mult mai dulce decât îmbuibarea bogatului pe care în omoară gândurile și nu poate dormi (vezi Eclesiastul 5:12-14).

Am întâlnit un tată al cărui fiu se afundase în afaceri și politică. L-am întrebat ce face Viorel, acesta este numele omului nostru amețit de prosperitate. „Este foarte stresat”, a răspuns tatăl cu o oarecare durere în glas. Nu au trecut decât câteva zile de la întâlnirea noastră când, la știri, s-a anunța că una dintre fabricile de cherestea ale politicianului businessman a ars complet. Nici nu vreau să mă gândesc la tânărul bogat a cărui fabrică nu fusese asigurată.

Bucuria traiului decent din agoniseala cinstită vine de la Domnul, precizează Solomon. În consecință, inima celui credincios se îndreaptă către Dumnezeu cu mulțumire și recunoștință. Din acest exercițiu se mai naște un număr de procente de bucurie curată și binecuvântată.

Articolul 121 – Agoniseală apare prima dată în Redesteptare si reforma.