125 – Agrement

Ei s-au bucurat și au căzut la învoială să-i dea bani. Luca 22:5

Unul dintre înțelesurile cuvântului „agrement”, în limba română, este acela de înțelegere, convenție, contract, pact, acord, protocol de colaborare. În cazul de față, este vorba despre învoiala care s-a stabilit între Iuda și mai marii de la Ierusalim, privind anihilarea Învățătorului atipic care le strica lor toate planurile și le amenința liniștea călduță a rutinei neproductive. Acest acord este o demonstrație despre faptul că, în sine, convenția nu este un lucru bun sau rău, ci este o asociere care poate fi folosită în bine sau în rău. De această dată, pactul avea să conducă la eliminarea din viața publică a lui Isus Hristos ca Persoană, dar cazul avea să fie chiar mult mai departe de a fi „soluționat”.

Din punctul de vedere al autorităților eclesiastice, suprimarea lui Hristos din viața publică a însemnat un fiasco total, în ciuda faptului că obiectivul restrâns și particular al acestei convenții a fost atins. Moartea Maestrului a provocat curând, o sublimare a discipolilor Acestuia, și, dintr-odată, ei aveau de luptat nu cu o singură persoană ci cu o echipă plină de entuziasmul credinței cuceritoare, față de care persecuția s-a dovedit a fi nu numai ineficientă, ci, dimpotrivă, un bumerang imens.

Încheierea unui agrement este un lucru foarte serios, deoarece trebuie avute în vedere efectele pe termen lung, sau consecințele îndepărtate ale asocierii într-un proiect comun de colaborare. Oamenii au libertatea de asociere garantată de legislația de bază a oricărei democrații, dar acest lucru creează o foarte mare responsabilitate. Ce va ieși din toată această acțiune unită? Aceasta este întrebarea care își caută un răspuns. De aceea o consiliere înțeleaptă este de cea mai mare importanță. Pentru ce te unești cu cineva? Cine și cum va beneficia de efortul nostru împreună? Acestea sunt alte întrebări care urmează.

O soluție simplă care ne poate scuti de multe neplăceri ar fi ne uităm în sus de fiecare dată când intrăm într-o combinație sau alta. Mai precis, să-L consultăm și pe Dumnezeu atunci când suntem pe punctul de a stabili un agrement cu cineva. Dar cel mai sigur și productiv pact este cel pe care îl putem face chiar cu Dumnezeu Însuși. Niciodată planurile Sale nu dau greș și nici nu sunt amenințate cu dezastrul, pe termen lung. Merită!

Articolul 125 – Agrement apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro