129 – Ajunare

Oamenii nu mâncaseră de multă vreme. Faptele 27:21

Refuzul hranei poate avea mai multe cauze și tot așa de multe efecte asupra vieții celui care ajunează. Postul poate fi privit ca o practică religioasă, sau poate fi folosit ca o metodă de tratament pentru diferite afecțiuni. Uneori, ajunarea este o metodă de a controla greutatea corporală. Dar există și alte situații în care oamenii nu pot servi masa în mod regulat. În cazul evocat mai sus, oamenii se aflau pe mare, de mai multe zile, și fiind duși de un vânt năprasnic, își pierduseră orice speranță de a lua din nou lucrurile sub control. În această situație, nu-i mai era nimănui foame. Întreaga lor atenție era concentrată asupra descoperirii unui mod de supraviețuire. Această urgență era așa de captivantă încât funcțiile organismului lor au fost în mod serios perturbate.

Stresul puternic poate anihila funcționarea obișnuită a organismului, care nu mai poate prelua și nu mai poate procesa în condiții optime, hrana necesară întreținerii normale a vieții. În condiții normale, abținerea de la consumarea hranei nu poate avea contraindicații și nu produce niciun fel de amenințare asupra stării de sănătate, ci, dimpotrivă, poate contribui la resetarea funcțiilor organismului, ceea ce este benefic pentru fizic și pentru psihic. Există și anumite situații când ajunarea nu este recomandată și poate fi chiar nocivă, dar acestea sunt situații speciale și trebuie luate în considerație ca atare.

Din punct de vedere religios, postul este o disciplină spirituală care fortifică fizicul și psihicul, ca un soi de antrenament în condiții liber alese, prin care credinciosul se pregătește pentru zile în care, condiții, în afara voinței sale, îi vor cere să renunțe la hrană, sau mâncare va fi un test al credinței. În perioadele de ajunare, mintea este mai liberă și mai sensibilă față de influența Duhului lui Dumnezeu. Postul se recomandă pentru a marca momentul de trecere de la un anumit stil de viață la altul, cum ar fi adoptarea unei anumite diete. Tot perioada de post este prielnică pentru luarea unor decizii importante în viață. O zi de post pe săptămână este o practică folositoare și pentru sănătatea trupului și pentru vigoarea sufletului.

Articolul 129 – Ajunare apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro