131 – Ajutor

Îmi ridic ochii spre munți… de unde îmi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul care a făcut cerurile și pământul. Psalmii 121:1,2

Când venim pe lume suntem niște ființe foarte neajutorate și nu ne descurcăm fără ajutorul mamei, în principal, După ce trec câțiva ani, vreo optsprezece, se spune că am devenit maturi. Și totuși, rămânem în continuare foarte vulnerabili, din foarte multe puncte de vedere. În viață nu ne descurcăm fără ajutorul celorlalți. Ca o curiozitate și o ciudățenie, cu cât devenim mai puternici, cu atât avem nevoie de și mai mult ajutor. Gândește-te la oricare VIP dorești și vei vedea că în funcție de locul pe care îl ocupă în ierarhia socială, este înconjurat de o armată de trepăduși care aleargă încoace și încolo rezolvând probleme, sau pur și simplu, asigurând securitatea personală a mahărului.

Dacă ne întoarcem la Psalmul 121, și intrăm în peisaj, scriitorul dus pe gânduri, își ridică ochii spre munți și se întreabă de unde îi va veni ajutorul. Pot presupune că el se află în impas. Se simte neajutorat și singur. Este conștient de vulnerabilitatea personală și de faptul că se află într-o situație precară. În jur, nu mai găsește motive de a fi liniștit și în siguranță. Nu mai este sigur că ceea ce a știut că are în posesie îi mai aparține. Nu mai este sigur că oamenii care l-au slujit îl vor mai asculta și îi vor mai sta la dispoziție. Nu mai este sigur dacă prietenii îl vor mai recunoaște și vor mai fi binevoitori să îl ajute. Ceva din jalea lui Iov pare că plutește în jur. Și atunci, își ridică ochii spre munți.

În momentul în care se schimbă perspectiva dinaintea ochilor se schimbă și orientarea spirituală. Impresia pe care o creează imaginea montană este aceea de măreție, forță și siguranță, iar acestea pot deveni chiar copleșitoare. Ca manifestare a măreției divine în natură, alături de alte fenomene și imagini, munții ne spun ceva despre Dumnezeu.

Muntele este locul unde s-a dat Legea, unde a purtat Dumnezeu de grijă lui Avraam și Isaac, unde i-a provocat Ilie pe preoții lui Baal la duel, unde s-au proclamat fericirile, unde a avut loc schimbarea la față, unde se aud cei o sută patruzeci și patru de mii cântând. Acolo este locul de scăpare și de adăpost, adică la Dumnezeu.

Articolul 131 – Ajutor apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro