134 – Alambicare

Ei vorbesc cu trufie lucruri de nimic, momesc cu poftele cărnii și cu desfrânări pe cei ce de abia au scăpat de cei ce trăiesc în rătăcire.  2 Petru 1:18

Alambicarea are de a face fie cu distileria, unde alambicul este piesa de bază, fie cu stilul de gândire și de exprimare, unde subtilitatea păcătoasă este placa turnantă. Ne vom ocupa în rândurile ce urmează de cel de-al doilea sens. Dicționarele de orientare materialist-dialectică pe care le mai avem încă în circulație, în mod regretabil, definesc alambicarea ca fiind o caracteristică a societății burgheze. În realitate, nici gândirea de stânga și nici teologia liberală, sau aparent-conservatoare  nu sunt scutite de alambicare. Un exemplu se găsește în textul de mai sus.

Apostolul Petru vorbește despre profeții și învățătorii falși ca fiind foarte subtili, sofisticați și alambicați din punct de vedere logic, dar foarte eficienți când este vorba de rezultatele muncii lor nelegiuite. Ei vorbesc cu mare emfază lucruri fără valoare spirituală, dar care par a fi adevăruri pe care cei mai mulți alți vorbitori le evită. Susținătorii acestor baci îi numesc pe vorbitorii lor preferați: „oameni care spun adevărul”. Apostolul deconspiră mecanismele ascunse ala acestor vorbitori de succes care adună mii de like-uri și tot atâtea mii de urmăritori. Succesul învățătorilor falși, spune Petru, este asigurat de componenta sexuală. Marile companii de publicitate de mare succes știu foarte bine acest lucru și produsele lor aduc milioanele în cont, folosind sarea și piperul instinctelor primare.

Nu trebuie să fii foarte talentat, dar dacă strecori cu subtilitate o chestie mai decoltată în predică, imediat nu mai doarme nimeni în sală și toată lumea este ochi și urechi la „vestirea adevărului” cărnii păcătoase. Cu puțin simț artistic și ceva imaginație, folosind cu abilitate aluziile la tot ce stârnește demonul lumesc, devii un vorbitor de succes, foarte căutat și apreciat, invitat peste tot să vestești „adevărul” verde-în-obraz.

Eu prefer adevărurile de bază ale Bibliei, simple și nepopulare, și las instinctele de bază binecuvântate de Dumnezeu pentru viața privată, unde pot fi savurate fără publicitate și susținători.

Articolul 134 – Alambicare apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro