149 – Algoritm

Înconjurați cetatea voi, toți bărbații de război, dând ocol cetății o dată. Așa să faceți șase zile. Iosua 6:3

Algoritmul are un anumit sens al devenirii sale. El vine de la cineva care știe, la cineva care nu are nevoie să știe prea multe, dar care poate rezolva probleme grele dacă aplică algoritmul în mod corespunzător.

Iosua nu știe prea bine cum poate fi cucerită o cetate închisă și întărită de teama lui Israel. El nu are nici experiența purtării războiului, nici prea multă tehnică de luptă, dar are un Dumnezeu care știe totul, știe orice este necesar pentru reușită și are și mijloacele necesare atingerii scopului.

Un tur în jurul cetăți este un lucru simplu de făcut, chiar dacă Iosua nu știa prea bine la ce poate servi acest demers. Aparent, înconjurul Ierihonului cu chivotul înconjurat de preoți, nu poate avea un efect amenințător asupra locuitorilor adăpostiți în spatele zidurilor solide, dar faptul că acesta este algoritmul stabilit de Dumnezeu, îi dă curaj și încredere lui Iosua și stârnește un sentiment ciudat în sufletul apărătorilor cetății condamnate.

Algoritmul cuceririi Ierihonului este mai degrabă un mecanism al ascultării decât un procedeu secret de surpare a zidurilor întărite. Luarea cetății era lucrarea lui Dumnezeu, dar oamenii aveau un algoritm de îndeplinit întocmai pentru a intra în posesia promisiunii țării promise.

Curios că după ce zidurile au fost clătinate sever și s-au creat breșe serioase în sistemul de fortificații, fiecare combatant trebuia să înainteze și să ia în stăpânire porțiunea de teren din fața sa. Lucrarea lui Dumnezeu adusă la îndeplinire în mod magistral sau natural și tainic, nu îl scutește pe beneficiar de efort, riscuri și responsabilități.

Algoritmul mântuirii este simplu și accesibil pentru toți candidații la Împărăție. Dumnezeu ne cheamă. Noi răspundem. El ne convinge de păcat. Noi ne pocăim. El ne iartă. Noi ne consacrăm. El ne folosește spre slava Sa, iar noi creștem și viața noastră devine sfântă. El ne promite viața veșnică și noi o primim, prin credință. Însăși credința este un fel de titlu de proprietate asupra bunurilor promise.

Articolul 149 – Algoritm apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro