176 – Sabat

Rămâne încă pentru poporul lui Dumnezeu o odihnă de Sabat. Pentru că oricine intră în odihna Lui se va odihni de lucrările lui, ca și Dumnezeu de ale Sale. Să ne grăbim deci să intrăm în acea odihnă, pentru ca nimeni să nu cadă printr-o neascultare ca a lor. Evrei 4:9-11 NTR

Acest pasaj biblic a fost și este mărul discordiei pentru mulți cercetători și interpreți ai Scripturii. Dacă avem disponibilitatea sufletească de a vedea ce spune Dumnezeu aici, lucrurile nu sunt deloc complicate. Aici nu este vorba despre modificarea zilei de odihnă, așa cum unii cititori înclină să creadă, din lipsă de argumente valide și solide. Aici este vorba despre odihna sufletească a mântuirii, despre care Sabatul Domnului este dat ca o pildă și ca o ilustrație.

În ziua a șaptea Dumnezeu S-a odihnit de toată lucrarea pe care o făcuse în cele șase zile ale creației. Odihna Sa nu este în primul rând o descătușare fizică de stresul și concentrarea psihică a actului creator. În atotputernicia Sa există suficiente resurse pentru a nu ajunge la epuizare fizică sau, și nervoasă. Sensul odihnei Sale este îndreptat spre contemplarea lucrării realizate, cu mulțumire și încântare și împărtășirea acestei bucurii cu Adam și Eva, proaspăt aduși la existență.

Pentru tânăra pereche, Sabatul a fost prima lor zi de viață și aceasta a fost o zi de sărbătoare și înălțare sufletească. Cele două binecuvântări perene și supreme au fost oferite de Dumnezeu la pachet.

În Evrei 4 discuția este despre odihna sufletească pe care o dăruiește Dumnezeu tuturor celor care pot aprecia acest lucru. Așezarea lui Israel în țara promisă nu a fost o reușită deplină din cauza neascultării poporului ales. Lipsa disciplinei naționale de a lua în posesie întreg teritoriul atribuit și șovăiala de a opera toate reformele poruncite, a prelungit agonia instalării până târziu pe vremea lui David. Această situație este o ilustrație profundă despre amânarea cronică pe care poporul lui Dumnezeu din toate timpurile este ispitit să o repete cu toate neajunsurile sale. Să ne mobilizăm și să ne grăbim să facem tot ce așteaptă Dumnezeu de la noi pentru a ne putea bucura de odihna Sabatului profund al mântuirii.

Articolul 176 – Sabat apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro