183 – Alienare

Deși L-au cunoscut pe Dumnezeu, ei nu L-au slăvit ca Dumnezeu, și nici nu I-au mulțumit, și astfel gândirea lor a devenit fără folos, iar mintea lor nesăbuită s-a întunecat. Romani 1:21 NTR

În acest pasaj, Pavel explică foarte simplu și pe înțeles, modul în care se instalează și se dezvoltă alienarea spirituală cu toate consecințele incluse. Mai întâi este vorba despre neglijarea deliberată a practicării devoțiunii. Atunci când la început de zidire oamenii au ales să-și îndrepte atenția și afecțiunea către lucruri de puțină importanță, amânând închinarea autentică, treptat, lucrurile pe care le-au luat în atenție, le-au ocupat spațiul sufletesc, umbrind tot mai mult slava și puterea lui Dumnezeu, Creatorul.

Practicarea regulată și serioasă a mulțumirii și recunoștinței menține trează în suflet ideea Dumnezeului Celui Viu. Închinarea superficială sau neglijentă, diminuează simțământul prezenței divine, iar pe termen lung, sufletul pierde adevărata valoarea a lucrurilor spirituale.

Pe măsură ce mintea se îndepărtează de Dumnezeu, locul vacant rămas prin pierderea prezenței este ocupat cu lucruri care odată înscăunate nu vor permite întoarcerea la starea de dinainte. În spatele fenomenului de înstrăinare stă o forță malefică foarte agresivă împotriva cunoașterii de Dumnezeu, care instalează o realitate paralelă foarte puternic ancorată în reacțiile și căutările naturi păcătoase. Tocmai de aceea idolatria specifică înstrăinării spirituale este foarte greu de combătut.

În mod aparent, alienarea spirituală nu este percepută ca o suferință sau ca o abnormalitate, dimpotrivă. Alienatul poate chiar pretinde că deține și experimentează o anumită relaxare spirituală față de temerile trăite cândva în legătură cu Dumnezeu. Mecanismul de reechilibrare al alienării este foarte bine coordonat de vrăjmașul oricărui bine,

Din fericire, în toată perioada de înstrăinare, Duhul lui Dumnezeu Își continuă misiunea de a recupera sufletele pierdute, iar acest adevăr ne aduce speranță, bucurie și refacere.

Imagine de Tumisu de la Pixabay 

Articolul 183 – Alienare apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro