202 – Lac

Pe când se afla lângă lacul Ghenezaret și Îl îmbulzea norodul ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu, Isus a văzut două corăbii pe marginea lacului; pescarii ieșiseră din ele să-și spele mrejele. Luca 5:1, 2

Topos-ul Evangheliei se țese în zona mării Galileii sau lacului Ghenezaret, sau Ghenizaret (cum îl mai redau dicționarele), marea Tiberiadei sau Chineret. Aceasta este o acumulare de apă din râul Iordan foarte prețioasă pentru economia zonei și forte râvnită, disputată și revendicată de riverani. Cu o lungime maximă de 21 km, lățime de 13 km și adâncime maximă de 43 m, lacul Ghenizaret face ca întreaga zonă din jur să arate așa cum este.

Lacul acesta asigură hrană pentru locuitorii din jur și chiar contribuie la schimburile comerciale și dezvoltarea economică. Ca sursă de apă dulce, apa lacului udă o mulțime de terenuri agricole din apropiere, dar și din locuri mai îndepărtate, care depind vital de această apă binecuvântată.

Ghenizaret-ul este un factor de unitate și coagulare a locuitorilor și a localităților litorale, facilitând legătura dintre acestea prin numeroasele curse de marfă și călători care leagă laolaltă cei peste 53 km de țărm. Pentru turiștii sosiți în zonă, ce poate fi mai atrăgător decât o plimbare cu barca, una dintre acelea asemănătoare cu cele folosite adesea de Isus. Și dacă acolo poate fi ascultată muzică evreiască, eventual de la evreii mesianici, este cu atât mai bine.

Uneori suprafața lacului se poate supăra rău sub influența vântului stârnit fără veste, dar este încurajator că Cel care este la cârmă poate calma stihiile și aduce pacea și liniștea pe lac. El poate umbla pe apa lacului, iar cei ce au învățat să depindă de El fără rezervă, pot face și ei la fel.

Articolul 202 – Lac apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro