204 – Naivitate

Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. 1 Corinteni 13:11

Naivitatea se consideră normală și este de apreciat la copii. Ea se manifestă ca nevinovăție, candoare, sinceritate, puritate sufletească și oricare altă caracteristică pozitivă specifică vârstei copilăriei. Dar când naivitatea se manifestă la o vârstă la care cineva ar trebui să dea dovadă de maturitate, aceasta nu poate fi nici acceptată și nici lăudată. Naivul adult are nevoie urgentă de creștere și devenire intelectuală, emoțională, practică, socială și spirituală, să nu mai vorbim de maturitatea profesională.

Învățătorul oamenilor a luat un copil și l-a dat de exemplu sugerând că renașterea spirituală trebuie să redea oamenilor candoarea specifică copilăriei. Apostolul Pavel completează lecția despre naivitate mustrându-i pe credincioșii imaturi pentru lipsa de discernământ și incapacitatea de a face față vicleniilor învățătorilor falși care tulburau biserica. Pavel militează pentru bărbăție și putere spirituală pentru a păstra credința și practica învățăturii creștine în condițiile în care impostorii își promovau aberațiile printre frații de credință.

Naivitatea la adulți nu poate funcționa de sine stătătoare, de aceea Învățătorul ne-a spus să fim fără răutate ca niște porumbei și prevăzători ca niște șerpi. Mieii sau oile trimise în mijlocul lupilor, după cuvântul lui Hristos, au nevoie de puritate sufletească sinceră și deschisă, dar și de toate abilitățile de supraviețuire eficientă, specifice oamenilor cu experiență de viață. Pe acestea să le aveți și acelea să nu vă lipsească!

Articolul 204 – Naivitate apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro