237 – Pacoste

Potrivnica ei o înțepa deseori, ca s-o facă să se mânie, pentru că Domnul o făcuse stearpă. 1 Samuel 1:6

Nu este greu să ne dăm seama despre cine este vorba. Tabloul este prea cunoscut. Comportamentul Peninei nu poate fi scuzat chiar dacă, psihologic poate fi explicat. Intenția și planul lui Elcana de a avea copii, cu orice preț, s-a dovedit a fi total neinspirat în ce privește consecințele asupra climatului propriei sale familii. În jurul poligamiei antice și contemporane se pot purta discuții interminabile, dar consecințele nu sunt greu de constatat de către cel mai simplu observator.

Penina a devenit curând o pacoste pe capul Anei. Atenția și asigurările date de soțul ei, Anei, nu reușeau să diminueze suficient de mult năpasta care se abătea sistematic asupra sufletului ei. Cu cât Elcana era mai atent și tandru cu Ana, cu atât nenorocirea Anei era mai mare datorită insistenței cu care Penina îi făcea viața amară cu intenția vădită de a o descalifica și a o îndepărta de lângă soțul ei. Aici sunt multe de discutat, dar un lucru merită luat în considerație: soluția Anei în caz de calamitate personală.

Ana merge în audiență direct la Dumnezeu, despre Care se credea că o făcuse sterilă. Iar rugăciunea ei nu era o simplă rostire a unei poezii deja cunoscute. „Ea stătea multă vreme în rugăciune înaintea Domnului” (v.12) Atât de mult stătea în rugăciune încât lui Eli începe să i se pară ciudat un astfel de obicei, și pentru ca pacostea să fie totală, merele preot începe să o dojenească bănuind-o de exces de alcool. Paharul nedreptăților ajunge la cota maximă, dar Ana nu se dezminte: nu se supără nici pe biserică, nici pe oamenii răi de lângă ea și nici pe Dumnezeu, ci vărsâdu-și durerea înaintea Domnului, Îi face o propunere și face o promisiune. Peste un an de zile, lipsa Anei de la Templu avea deja un motiv binecuvântat. Domnul a ascultat rugăciunea Anei care se va transforma într-o mare cântare, atât de mare încât a ajuns până la noi. O putem învăța în caz de pacoste, năpastă sau belea.

Articolul 237 – Pacoste apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro