258 – Gamă

Cele douăsprezece porți erau douăsprezece mărgăritare. Fiecare poartă era dintr-un singur mărgăritar. Ulița cetății era de aur curat ca sticla străvezie. Apocalipsa 21:21

Gamă completă: douăsprezece temelii din douăsprezece nestemate, douăsprezece porți din tot atâtea mărgăritare și aur de o puritate nemaiîntâlnită, totul de o calitate supremă, fără cusur și mai ales fără cusurgii. Aceasta este o parte dintr-un tablou profetic care descrie reședința sublimă și veșnică a celor răscumpărați de pe pământ.

Gama este o colecție marcată de varietate, echilibru și unitate. În acest tablou este vorba despre materiale, dar în sfânta cetate este mai ales vorba despre oameni. Ce ar mai însemna Noul Ierusalim gol. Deocamdată este doar pregătit și așteaptă locatarii care vor veni curând, adică, vor fi aduși. Iar locuitorii Noului Ierusalim vor constitui și ei o gamă completă de tipologii umane: douăsprezece seminții.

Nu știm prea bine criteriile de distincție între cele douăsprezece seminții. Cele din vechime, ale lui Israel se disting după ancestru. Fiecare dintre fiii lui Iacov au transmis numele urmașilor săi. Cât despre douăsprezece seminții din Apocalipsa 7 nu mai poate fi vorba despre filiația Vechiului Testament. Sigur, putem face o serie de presupuneri despre modalitatea folosită de Dumnezeu pentru a delimita specificul fiecărei seminții de mântuiți, dar să rămânem modești și să nu avem o imaginație prea bogată despre lucrurile care, și așa sunt destul de greu de comentat și explicat. Să ne facă Domnul parte de moștenirea sfinților în lumină și ne vom tot minuna o veșnicie de aspectele pline de semnificație ale realităților veșnice.

În gama de seminții a lui Dumnezeu ai loc și tu cu specificul tău răscumpărat și sfințit după asemănarea Lui deosebită pentru fiecare.

Articolul 258 – Gamă apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro