277 – Alter ego

Am fost răstignit împreună cu Hristos și trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine. Galateni 2:20

În acest caz, alter ego-ul lui Pavel este Hristos și invers. Un alter ego poate fi un alt sine sau un alt personaj cvasi-similar. Sugestia de bază pe care o generează alter ego-ul este similitudinea, asemănarea foarte avansată dintre două persoane.

Este interesant, în textul de mai sus, procesul transformării și adaptării lui Pavel de la prigonitorul care a fost la apostolul care a devenit. Autorul menționează răstignirea ca fiind factorul activ în transformare, iar logica internă a frazei pune accentul pe răstignirea lui Hristos. În timp ce crucificarea lui Hristos este reală și cu consecințe soteriologice universale pentru toți oamenii, răstignirea lui Pavel este personală, virtuală, ipotetică și cu valoare mântuitoare personală, numai în al doilea rând are valoare în slujirea altora, dar nu este implicată direct în ispășirea păcatelor altora.

Transformarea lui Saul din Tars în Pavel, apostolul neamurilor, are loc prin exercițiul neprihănirii prin credință, iar acest exercițiu este accesibil pentru oricine. De fapt, Pavel chiar sugerează aici, prin descrierea experienței sale de credință că asemănarea avansată cu Hristos este o posibilitate pentru oricine dorește, vrea și este consecvent cu alegerea cea bună. Procesul renașterii spirituale nu este facil și nici lipsit de lupte și confruntări, este un fel de răstignire a sinelui. Apostolul precizează că felul său de luptă este între Saul din Tars reprezentat de natura ne-renăscută contra lui Pavel, omul cel nou, refăcut după chipul lui Hristos.

În fiecare dintre noi are loc o asemenea confruntare care trebuie susținută prin experiența reconsacrării și transformării zilnice până vom ajunge la statura maturității spirituale care trebuie întreținută până la ultima suflare. Numai atunci putem răsufla ușurați. Vestea bună este că toată această luptă nu este lăsată la dispoziția dispoziției noastre de moment ci este lucrarea Duhului care ne oferă și voința și înfăptuirea.

Articolul 277 – Alter ego apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro