279 – Baliverne

 

Ținta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun și dintr-o credință neprefăcută. Unii, fiindcă s-au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit și s-au apucat de flecării . 1 Timotei 1:6, 7 

Balivernele constituie un simptom al superficialității spirituale. Lipsa de interes pentru lucrurile spirituale duce la ocuparea timpului cu nimicuri și fleacuri. Noi nu putem fi neproductivi în ce privește interacțiunea cu cei din jur. Dacă nu ne ocupăm timpul cu lucruri serioase și constructive, începem să batem câmpii iar vrăjmașul sufletelor folosește ocazia pentru a ne sugera și inspira cu o mulțime de vorbe de clacă, structurate mai ales sub formă de bârfă. Aceasta constituie o preocupare care poate stârni o cantitate enormă de imaginație răutăcioasă și contraproductivă.

Chiar dacă bârfa ca balivernă poate aduce un liniștitor sentiment de superioritate prin compararea situației personale cu situația mult amplificată maladiv a persoanei bârfite, această practică poate distruge demnitatea personală a celui bârfit și a bârfitorului și implicit și relația acestora și a altora implicați în vârtejul amețitor la răutăților mărunte, dar abrazive.

Vindecarea de balivernită poate veni numai printr-o examinare serioasă și luminată de Duhul care caută cu gelozie recuperarea sufletului nostru din fascinația derutantă a vorbirii cu păcat. Prin puterea divină va apare o repulsie față de minciuna cochetă a balivernei ieftine. Chiar dacă greșeli de gramatică emoțională mai pot apărea după reconvertire, baliverna ca practică de fond va face loc unei vorbiri înțelepte și dreasă cu sare. Chiar așa.

Articolul 279 – Baliverne apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro