A murit Dumnezeu?

Devoțional zilnice 25 august 2018

Nebunul zice în inima lui: „Nu este Dumnezeu!” – Psalmii 14:1

Mulţi filosofi şi oameni de ştiinţă moderni au negat existenţa lui Dumnezeu. Dar foarte puţini au devenit sarcastici la adresa lui Dumnezeu şi a sistemului de valori creştine cum a făcut-o filosoful german Friedrich Nietzsche, care s-a născut pe 15 octombrie 1844 şi a murit pe 25 august 1900. El este cunoscut la scară largă datorită filosofiei nihiliste, noţiunea că „Dumnezeu este mort” şi ideea de supraom, care a inspirat regimul nazist.

Noţiunea că „Dumnezeu este mort” este foarte vizibilă în multe din scrierile lui Nietzsche. De exemplu, în cartea Ş tiinţ a veselă (1882) el spunea: „Şi dumnezeii se descompun. Dumnezeu este mort, Dumnezeu rămâne mort. Noi l-am omorât.” În faimoasa lucrare Aş a grăit-a Zarathustra (1883), el mai spunea: „Toţi dumnezeii sunt morţi: acum ne dorim ca supraomul să trăiască.” În Ecce Homo (1888), el chiar a satirizat relatarea biblică despre creaţie şi căderea în păcat (Gen. 1-3) spunând: „Însuşi Dumnezeu la sfârşitul zilei de lucru s-a deghizat în şarpe sub copacul cunoştinţei: astfel, El s-a odihnit de la a mai fi Dumnezeu. […] Diavolul este doar odihna lui Dumnezeu în ziua a şaptea.”

Când Nietzsche a spus că „Dumnezeu este mort”, el nu sugera că Dumnezeu a existat vreodată şi apoi a murit în sens literal. Pentru el, Dumnezeu nu a existat şi, prin iluminare, toate principiile şi valorile creştine morale absolute s-au prăbuşit. Din perspectiva lui, viaţa nu are semnificaţie intrinsecă, scop sau valori. Noţiunea aceasta a ajutat la ero-darea valorilor morale ale societăţii noastre.

Într-o vreme când mulţi neagă existenţa lui Dumnezeu, încă există oameni serioşi care Îşi menţin încrederea în El. Se spune că odată Billy Graham a fost provocat cu următoarea afirmaţie: „Billy, tu vorbeşti foarte mult cu Dumnezeu, de parcă El ar trăi. El este mort. El nu are nicio putere în treburile oamenilor.” Billy a răspuns simplu: „Eu nu ştiu ca El să fi murit. Am vorbit cu El de dimineaţă.”

Putem demonstra existenţa lui Dumnezeu? Nu, nu o putem demonstra, dar nici nega. Dar avem suficiente dovezi să credem în El. Regele David spunea: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui” (Ps. 19:1). Însuşi Dumnezeu ne provoacă: „Ridicaţi-vă ochii în sus, şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri?” (Is. 40:26). Dumnezeu nu este mort, El este viu şi Îi pasă de fiecare dintre noi, chiar de cei care Îi neagă existenţa!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro