Achiș

Devoțional zilnice 1 mai 2018

Achiş a răspuns lui David: „Ştiu că eşti plăcut înaintea mea ca un înger al lui Dumnezeu.” (1 Samuel 29:9)

Achiş a fost împărat al Gatului, popor aflat în conflict cu Israel. Din cauză că Saul nu înceta să-l prigonească, David găseşte refugiu la Achiş.

La prima întâlnire, Achiş îl consideră pe David un nebun oarecare, din cauza rolului jucat de David atunci când se vede în pericol (vezi 1 Samuel 21:10-15).

La a doua întrevedere, David însă îşi propune să se autoexileze la Achiş spunându-şi: „Pentru ca Saul să înceteze să mă mai caute în tot ţinutul lui Israel; aşa voi scăpa din mâna lui” (1 Samuel 27:1). Achiş îl primeşte şi răspunde cu promptitudine cererii de stabilire a reşedinţei: „Chiar în ziua aceea, Achiş i-a dat Ţiclagul” (1 Samuel 27:6). Din acest moment, relaţia dintre cei doi devine tot mai puternică. Achiş îşi extinde teritoriul şi avuţiile cu ajutorul lui David. „Achiş se încredea în David şi zicea: «S-a făcut urât poporului său Israel şi va rămâne în slujba mea pe vecie.»” (1 Samuel 27:12).

Când filistenii pregătesc un nou atac împotriva lui Israel, Achiş se aliază, dar îl avertizează pe David, arătându-i încrederea supremă pe care o avea în el: „Să ştii că vei veni cu mine la oştire, tu şi oamenii tăi… te voi pune păzitorul capului meu în tot timpul” (1 Samuel 28:1-2). Dar planul acesta nu funcţionează, pentru că filistenii sunt deranjaţi de prezenţa lui David: „Ce sunt evreii aceştia aici?” (1 Samuel 29:3).

Cu părere de rău, sinceritate şi sensibilitate, Achiş îi explică lui David: „Viu este Domnul că eşti un om curat la suflet şi-mi place să te văd mergând şi venind cu mine în tabără, căci n-am găsit nimic rău în tine, de la venirea ta la mine până în ziua de azi; eşti plăcut înaintea mea ca un înger al lui Dumnezeu…, dar nu eşti pe placul domnitorilor. Întoarce-te dar şi mergi în pace…” (1 Samuel 29:6-7).

Achiş, împăratul Gatului, are meritul de a se fi lăsat influenţat de David. Într-un an şi jumătate de şedere a lui David în Ţiclag, Achiş a dobândit mai mult decât avuţii şi siguranţă. Expresiile „viu este Domnul” şi „ca un înger al lui Dumnezeu” indică faptul că Achiş L-a cunoscut pe adevăratul Dumnezeu prin David. Achiş a simţit prezenţa preţioasă a cerului în ţinutul său. Fie ca umblarea noastră cu Domnul să lase oriunde aceeaşi influenţă curată!

Daniel Florea, pastor, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro