Achiș

Devoțional zilnice 10 mai 2018

Inima unui rege este în mâna Domnului ca un curs de apă, pe care îl îndreaptă încotro vrea. (Proverbele 21:1)

Achiș a fost un domnitor al Gatului filistean, acum trei mii de ani. Deși filistenii erau ostili evreilor, Achișa oferit azil politic lui David, cel care îl ucisese pe Goliat din Gat. Domnitorul ar fi putut să-i trimită lui Saul capul lui David în schimbul păcii, dar nu a făcut-o. Probabil avea motive politice şi personale superioare.

În scurt timp, Achiș l-a expulzat pe David, care de frică începuse să facă pe nebunul, așa cum făcuseră cândva şi Avraam și Isaac, de teama regilor filisteni. Înțelegând că Saul este mai de temut, David s-a întors mai târziu sub protecția lui Achiș, împreună cu familia sa. Filisteanul i-a dăruit o cetate. Până și sclavii fugari ai lui Șimei vor găsi refugiu la un Achișdin Gat.

Dincolo de bunăvoința lui, descoperim la Achișo admiraţie specială pentru David și pentru Dumnezeul lui. Pe David îl socoteşte un „sol al lui Dumnezeu”, ba încă Achișfolosește jurământul israelit ay Yahwé („Pe viața lui Yahwé!”), pe care, în afară de evrei, l-a mai folosit doar văduva din Sarepta.

Poate motivațiile lui Achiș nu erau cu totul altruiste. Nici purtarea lui David nu fusese a unui sfânt. Cât o fi înțeles Achiș despre Dumnezeu din acel conflict israelit intern? Totuși, să fie oare o coincidență faptul că David, mai târziu, va avea drept gărzi speciale niște filisteni, numiți cheretiți, peletiți și gatiți, care i s-au dovedit a fi mai fideli în timp de criză decât propriul său popor (2 Samuel 15:18-22)?

Ca și Achiș, poate că nu L-ai putut cunoaște mai bine pe Dumnezeu din cauza reprezentanților Lui greșiți. Poate că astăzi ai planuri doar pentru a ta împărăție. Dar dacă vei face un gest frumos în favoarea altuia, lăsându-ți inima în mâna Domnului, fapta sau vorba ta va fi scrisă în ceruri.

„Domnul vede și înțelege și te va folosi, în ciuda slăbiciunii tale, dacă Îi oferi talentul ca un dar consacrat în slujirea Lui.” (Mărturii pentru biserică, vol. 8, p. 34)

Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro