ADRA sprijină refugiații Rohingya din Bangladesh

Gandul zilei 9 octombrie 2017

După data de 25 august 2017, peste 510 000 refugiați Rohingya au trecut frontiera de la Rakhine, Myanmar în Bazar Cox, Bangladesh, Asia de Sud, în urma unui nou conflict în zonă.

Mulți dintre noii refugiați sosiți în zonă își duc viața în așezări spontane sau în comunitățile din localitățile Bangladesh-ului. Serviciile de bază existente sunt acum la limită, iar agențiile de ajutor se luptă ca să facă față nevoilor în creștere. Așezările spontane din Bazarul Cox necesită o bună planificare pentru a asigura adăposturi, siguranță și standarde minime de igienă. Cu resurse limitate, refugiații au nevoie urgentă de siguranță alimentară, adăpost de urgență, instalații de apă și canalizare, asistență medicală și psihologică.

Populația refugiaților din Rohingya este foarte vulnerabilă, trăind în condiții grele și cu puține șanse pentru a obține un venit. Femeile și copiii reprezintă majoritatea noilor refugiați sosiți în taberele și așezările spontane. Cei mai mulți dintre ei și-au părăsit casele din Myanmar cu doar câteva bunuri, astfel că nu dețin nimic pentru a-și reconstrui o casă sau pentru a-și restabili viața în Bangladesh. Mai mult, ei se confruntă cu provocări existențiale legate de securitatea alimentară și adăpost, agravate de ploile abundente de-a lungul coastei din Bangladesh.

„Cei mai mulți dintre refugiați au călătorit zile întregi din satele lor – ascunzându-se în junglă, trecând munți și râuri cu ceea ce puteau salva din casele lor. Ei sunt flămânzi, slabi și bolnavi. Este un dezastru umanitar” a declarat Landerson Santana, Director ADRA Bangladesh.

Autoritățile din Bangladesh și grupul de coordonare inter-sector (ISCG), conduse de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), împreună cu peste 35 de ONG-uri internaționale răspund acestei crize umanitare. ISCG a elaborat un plan de răspuns de șase luni pentru a coordona activitățile tuturor organizațiilor umanitare și încurajează o tranziție de 2-5 ani la o comunitate dezvoltată și sustenabilă.

ADRA distribuie pachete de hrană și asigură adăpost familiilor care fug de violență și de persecuție. Intervenția și asistarea refugiaților continuă, ADRA susținând refugiații prin distribuirea de alimente în zilele de 7, 8, 9, 12 și 13 ale lunii Octombrie. Răspunsul inițial al ADRA Bangladesh include un proiect de distribuție colaborativă a hranei și a kiturilor de adăpost pentru 3.600 de familii Rohingya aflate în prezent în Bazinul Cox. Coșurile de alimente vor conține 40 de kilograme de alimente uscate, inclusiv orez, linte, sare, zahăr și ulei.

Biroul regional ADRA Asia, cu sediul în Bangkok, oferă asistență tehnică și îndrumare pentru cele 18 birouri naționale ADRA din toată Asia, printre care se numără și ADRA Bangladesh. ADRA Bangladesh colaborează cu partenerii globali ai rețelei ADRA pentru a răspunde crizei refugiaților Rohingya. Înființată în 1981, ADRA Bangladesh servește oameni indiferent de etnie, orientare politică sau religioasă și sprijină dezvoltarea capacităților locale prin educație și parteneriat cu comunitățile, guvernul și societățile civile de la nivelul local. ADRA lucrează în Bangladesh de 35 de ani, cu mai mult de 8 ani de experiență recentă în reducerea riscului de dezastre și gestionarea răspunsului la dezastre. ADRA Bangladesh are capacitatea de răspuns la situații de urgență existente pentru a lucra în sectoarele securității alimentare și a adăposturilor.

Cei care doresc să se alăture echipei ADRA și să se implice susținând sutele de mii de refugiați din Bangladesh, o pot face prin:

  • donații financiare în conturile ADRA,
  • donând direct pe site ul ro/doneaza pentru proiectul ”Speranță pentru imigranți”, cu mențiunea ”Bangladesh”.

ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, este activă în 139 de ţări și este condusă după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. Datorită promptitudinii cu care ADRA a răspuns la nevoile oamenilor de pe întregul glob, în 1997, Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC) i-a conferit statutul de membru consultativ.

ADRA România

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro