Ah, dragă, cu ce să mă îmbrac

Devoțional zilnic 16 iunie 2019

Și el mi-a zis: „Aceştia vin din necazul cel mare, ei şi-au spălat hainele şi le-au albit în sângele Mielului.” – Apocalipsa 7:14

De când Adam şi Eva au căzut în păcat, femeile au fost acuzate că spun că nu au cu ce să se îmbrace, dar adevărul este că aparent şi Adam a spus că nu avea cu ce să se îmbrace. Nu ştiu dacă femeile au mai multe probleme decât bărbaţii în a găsi ceva cu care să se îmbrace, ştiu că eu am un dulap plin, dar uneori simt că nu am hainele potrivite pentru o ocazie anume.

Hainele erau un subiect important chiar şi în vremurile biblice. Îmbrăcămintea era foarte scumpă şi, desigur, trebuia să fie făcută de mână, un proiect care necesita multă muncă. Majoritatea hainelor erau confecţionate din lână, dar unele erau făcute şi din in, piele de animale şi, posibil, chiar şi mătase. Dacă erai suficient de bogat, poate îţi permiteai chiar să adaugi un fir de aur în material.

În urmă cu câţiva ani am observat cât de des sunt menţionate hainele în Biblie, aşa că am hotărât că, atunci când voi citi Biblia la rând în acel an, să notez orice menţiune despre îmbrăcăminte de orice fel. Am găsit 359 de referinţe — şi sunt sigură că mi-au mai şi scăpat. Există pasaje literale, cum ar fi instrucţiunile detailate despre cum trebuia să fie îmbrăcămintea preoţească şi cum trebuia purtată, referinţe simbolice în care „Dumnezeu îmi este ca o haină” (Iov 30:18 NIV) şi îmbrăcămintea spirituală (2 Corinteni 5:1-5). Îmbrăcămintea era o parte importantă a armurii de război (Judecători 5:30). Era la fel de importantă ca aurul şi argintul într-un jaf şi era semnul disperării totale pentru cel care îşi sfâşia hainele (Iosua 7).

Este interesant că de fiecare dată când Iosif a suferit o schimbare majoră în povestea vieţii sale, el şi-a schimbat îmbrăcămintea — sau i-a fost schimbată. Îmbrăcămintea este un element important şi în povestea Esterei.

Isus Şi-a început viaţa înfăşurat în scutece, oamenii şi-au aruncat hainele înaintea Lui când a intrat triumfător în cetate (Matei 21:8) şi El şi-a încheiat viaţa pe o cruce, gol, în timp ce soldaţii trăgeau la sorţi pentru haina Lui. El a relatat parabole, cum ar fi povestea despre invitatul la nuntă care nu avea haina de nuntă (Matei 22:11, 12) şi i-a mustrat pe farisei că le plăceau franj urii lungi la hainele lor. Tot El ne-a avertizat să nu ne îngrijorăm cu privire la ce vom purta (Matei 6:28-30). Haina albă era greu de obţinut — procesul de înălbire era unul lung şi costisitor – aşa că atunci când Biblia spune că Hristos era îmbrăcat în haină albă şi Apocalipsa ne mai spune că noi vom primi o haină albă (Apocalipsa 6:11), acesta este un lucru semnificativ. Atunci, cu adevărat vom fi îmbrăcaţi adecvat pentru ocazie.


Ardis Dick Stenbakken

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro