Devoțional zilnice

Albinuțele și memorarea Bibliei

Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! – Psalmi 119:11

Oamenii care dezvoltă strategii bune de memorare își îmbunătăţesc memoria în general. Memorarea cuvintelor și a semnificaţiei acestora și rostirea acestora este crucială pentru orice comunicare umană eficientă. Așa că, începând cu anul 1925, copiii de pe teritoriul Americii au participat la Olimpiada Spelling Bee (n.tr. Concurs de ortografie) în școli, la nivel local și regional, sperând să ajungă la faza naţională Spelling Bee din Washington D.C. Cam 11 milioane de elevi participă an de an la acest proiect educaţional. Proiectul îi ajută să înveţe gramatică, să-și dezvolte vocabularul, să concureze într-un mediu încurajator, să fie interesaţi de originea și etimologia cuvintelor, să-și dezvolte o serie de abilităţi cognitive, inclusiv abilitatea de a face faţă presiunii și le dezvoltă încrederea de a vorbi în public și de a-și accepta greșelile.

Dacă memorarea cuvintelor este atât de importantă, de ce să nu primească și memorarea Cuvântului lui Dumnezeu o atenţie similară. Între 4 şi 6 noiembrie 2009, 300 de participanţi – copii și tineri între 7 şi 18 ani – s-au adunat în Washington D.C. pentru prima Olimpiadă naţională anuală. Sponsorizată de Fundaţia Shelby Kennedy, competiţia cheamă tinerii înapoi la arta uitată a memorării Scripturii, precum și la învăţarea, vorbirea și trăirea credinţei lor creștine. Fiecare participant ajunge să aibă propria sa experienţă cu Cuvântul lui Dumnezeu!

Nu există minte goală și e imposibil să nu te gândești la ceva. Dacă nu ne umplem mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu, alte gânduri seculare sau chiar vulgare o vor ocupa. Memorarea pasajelor din Biblie nu este doar o chestiune de dobândire de cunoștinţe, ea ne poate proteja de păcat și ne întărește viaţa spirituală. În Psalmii 119:11 citim: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!”

Când ești rugat să spui un pasaj din Biblie pe de rost, cât de multe îţi vin în minte? Deci, de ce să nu te provoci singur – și pe toţi cei apropiaţi ţie – să memorezi în fiecare zi un text biblic? Poate fi un pasaj fundamental pentru mesajul advent sau, după preferinţă, orice altceva. Nu contează pe care-l alegi, acest obicei îţi poate aduce mintea mult mai aproape de Cuvântul lui Dumnezeu și te aduce în armonie cu voia Sa pentru viaţa ta.