Apeluri culturale

Devoțional zilnice 30 aprilie 2018

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută şi desăvârşită. – Romani 12:2

Una dintre cele mai mari provocări pentru poporul lui Dumnezeu de-a lungul secolelor a fost cum să rămână credincioşi lui Dumnezeu când intră în conflict cu valorile sociale contemporane. Dintotdeauna cultura a fost o ispită pentru poporul lui Dumnezeu, dar contracultura anilor ‘60-70 a devenit prin excelenţă o perioadă de răzvrătiri împotriva valorilor tradiţionale.

Dezgustaţi de ironia culturii contemporane, în special de cea a războiului din Vietnam (1955–1975), mulţi tineri americani s-au prins de un motto atrăgător: „Faceţi dragoste, nu război.” Ieşind din cercul familiei, unii au hotărât să trăiască în colonii hippy cât mai îndepărtate, găsind în dragostea fără limite, în droguri şi în muzica rock psihedelică mediul ideal în care să îşi exprime dorinţele lor păcătoase. O expresie climatică a mişcării contraculturale a fost Woodstock Music Festival, organizat în Bethel, New York, 15–18 august 1969.

Lungul şi dezastruosul război din Vietnam s-a încheiat odată cu căderea Saigon-ului, pe 30 aprilie 1975, lăsând în urmă peste 58 000 de americani morţi. Mişcarea Hippy a dispărut într-un final, dar multe vânturi contraculturale ale anilor ’60-70 continuă să sufle chiar şi astăzi. Societatea noastră contemporană este suprastimulată de sunete şi imagini şi este mişcată de o cultură obsedată de sex. Mai mult, mintea noastră postmodernă a pus sub semnul întrebării multe din valorile absolute ale Bibliei.

Înconjuraţi de atât de multe ispite culturale, noi trebuie să luăm în serios cuvintele din Psalmii 119:9: „Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău.” Parafrazarea versiunii The Message a versetului din Romani 12:2 sună astfel: „Nu fi atât de bine adaptat la cultura ta încât să te integrezi fără să te mai gândeşti măcar. În schimb, îndreaptă-ţi atenţia spre Dumnezeu. Vei fi schimbat din interior spre exterior. Recunoaşte de îndată ce doreşte de la tine şi răspunde rapid. Spre deosebire de cultura din jurul tău, care întotdeauna te trage în jos la nivelul ei de imaturitate, Dumnezeu scoate ce este mai bun din tine, creează o maturitate bine dezvoltată în tine.” În rugăciunea Sa preoţească, Isus i-a cerut Tatălui: „Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzeşti de cel rău” (Ioan 17:15). Fie ca aceasta să fie rugăciunea noastră astăzi şi în fiecare zi!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro