Ar trebui creștinii să sărbătorească Halloween-ul?

BISERICA ADVENTISTĂ 16 octombrie 2017

Ce părere ai despre Halloween? Crezi că creștinii ar trebui să se implice în această sărbătoare?

Găsirea răspunsului la această întrebare a fost o călătorie interesantă. Am intervievat mai multe persoane și apoi am căutat să văd ce spun scriitorii creștini, liderii creștini și purtătorii de cuvânt ai acestora despre acest subiect. De asemenea, am căutat pe diverse site-uri web pentru a citi ce ce părere au alții. Ceea ce am descoperit este că în mare parte, toți sunt de acord cu originile păgâne ale Halloween-ului, însă fiecare are o părere diferită în ceea ce privește participarea copiilor la evenimentele de acest tip.

Halloween-ul are origini celtice, iar tradiția acestei sărbători are de-a face cu darurile închinate zeilor la sfârșit de vară. Pe teritoriul Marii Britanii și a Franței de azi, această sărbătoare reprezenta începutul anului nou. Ei credeau că Samhain, zeul morții, trimitea spiritele rele să atace oamenii, care puteau să scape doar deghizându-se ei înșiși în demoni. Lăsarea soarelui și apropierea iernii întunecate au făcut ca duhurile rele să se bucure și să facă glume urâte. Credeți sau nu, cele mai multe dintre practicile noastre de Halloween pot fi găsite în aceste vechi ritualuri păgâne și superstiții.

Încă putem învăța din istorie. În secolul al IV-lea, creștinii au încercat să coopteze acest eveniment, sărbătorind viețile sfinților creștini cu o zi înainte de Halloween. Aceasta a fost o încercare conștientă de a oferi o alternativă și de a atrage atenția de la strigoi, demoni, fantome, vrăjitoare și alte experiențe „bântuite”. De atunci, mulți creștini au decis să le permită copiilor lor să se îmbrace în costume mai „nevinovate” de dovleci, prințese, Superman sau cowboy. O parte din acest lucru se datorează faptului simplu că în cultura occidentală de astăzi este aproape imposibil să „evităm” Halloween-ul.

Chiar înainte de a ajunge la o concluzie pe această temă, mi-a venit în minte idea să caut ce zice Wicca, religia oficială a vrăjitoriei, despre Halloween. Oare și ea vede această zi ca fiind una nevinovată?

Cuvântul „șoc” este singurul cuvânt care descrie ce am simțit atunci când am găsit ce spune Wicca despre această sărbătoare. Halloween-ul este o zi adevărată și sacră pentru cei care urmează Wicca. De fapt, este una dintre cele două zile sfinte pentru ei. Credința celtică a eliberării spiritelor este actuală, împreună cu închinarea la Samhain (zeul morții) – ambele sunt promovate și îmbrățișate în această zi. Nu există nici o îndoială în mintea mea că pentru cei care cred și urmează practicile vrăjitoriei, Halloween-ul reprezintă o oportunitate de a îmbrățișa răul, demonicul și întunecata parte a lumii spirituale.

Deci, după ce am descoperit acest lucru, care este concluzia rezonabilă? Ca și creștini, tu și cu mine suntem puși în această lume să fim o lumină în întuneric. Din punct de vedere al lumii, nu există nici un motiv să ignorăm o sărbătoare de o asemenea amploare dar, din punct de veder creștin, a sărbători Halooween-ul nu este o joacă.

Care este sugestia mea? Creștinii trebuie să-și învețe copiii (în funcție de vârstă) aceste lucruri:

– Există o lume spirituală plină de bunătate, care vine de la Dumnezeu, și există o lume spirituală plină de răutate, care vine de la Satana (Efeseni 2: 1-10);

– Viața cu Hristos este mai puternică decât întunericul (1 Ioan 4: 4); și

– Cei care sărbătoresc Halloween-ul fie nu sunt conștienți de rădăcinile acestei sărbători, fie promovează intenționat o lume în care răul este lăudat și privit ca o putere supremă.

Pentru a contracara influența diabolică a Halloween-ului, trebuie să ne alăturăm eforturilor eroice ale sfinților creștini de a nu face loc diabolicului. Mulți lideri în trecut – și în prezent – au îndeplinit mandatul de distrugere a lucrărilor diavolului prin angajamentul lor sacrificial față de Hristos și Împărăția Sa.

De asemenea, mai degrabă decât să ne „ascundem” din fața răului, ar trebui să oferim cu îndrăzneală o alternativă pozitivă și înălțătoare: cea care sărbătorește triumful lui Dumnezeu asupra lui Satana.

Sursă: Elliott WatsonCNB News

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *