Atenienii – consumatori de știri

Devoțional zilnic 27 octombrie 2019

Căci toţi atenienii şi străinii care stăteau în Atena nu-şi petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou. Fapte 17:21

Atenienii erau mari consumatori de ştiri şi noutăţi. Cetatea devenise vestită pentru locurile sale publice unde oamenii se adunau pentru a asculta oratori de marcă. Cum spiritul uman se plictiseşte repede, la Atena erau la mare căutare acei vorbitori care aduceau idei noi.

Folosind această trăsătură caracteristică locuitorilor Atenei, Pavel a venit cu o veste nouă despre un Dumnezeu pe care atenienii nu-L cunoşteau. El a folosit cele mai frumoase argumente chiar din cultura ate-nienilor, dar când aceştia au auzit despre învierea morţilor, au început să-şi bată joc de el, iar alţii l-au rugat să încheie expunerea, promiţând că îl vor asculta altă dată.

Se pare că dorinţa atenienilor după noutăţi era foarte selectivă. Ei apreciau acele lucruri şi întâmplări care nu le afectau existenţa sau convingerile. Când era vorba însă să audă ceva care le cerea să acţioneze sau să accepte o schimbare a convingerilor, cheful lor după lucruri noi se topea repede, făcând loc nerăbdării de a auzi altceva.

Evanghelia cere mai mult decât curiozitatea de a afla noutăţi. Ea este cea mai interesantă noutate, dar este o veste bună care cere schimbări radicale în viaţă. Partea frumoasă este că puterea acestei schimbări vine de la Dumnezeu, dar domeniul de manifestare este viaţa omului, ceea ce implică adeziunea şi responsabilitatea personală. Asemenea dispoziţii le lipseau atenienilor. Prin urmare, doar un mic număr dintre aceştia au luat în serios cuvintele lui Pavel şi au fost dispuşi să i se alăture.

Succesul la un pas de tine:

Doar ascultarea ştirilor nu conduce la niciun beneficiu personal. Atunci când noutăţile produc schimbări în viaţă, ascultarea lor devine rentabilă.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro