Atenție, lăcomia dăunează grav sănătății!

Devoțional zilnic 2 septembrie 2019

Apoi le-a zis: “Vedeți și păziți-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viața cuiva nu stă în belșugul avuției lui”. Luca 12:15

Între operele scriitorului rus Lev Tolstoi se găsește și nuvela ”De cât pământ are nevoie un om?”. Ea îl prezintă pe Pahom, un țăran sărac lipit, care afirmă: ”Dacă aș avea pământul meu, nu mi-ar fi frică nici chiar de diavol!”. Auzind de un loc unde se vindea pământ la preț foarte mic, și-a încercat și Pahom norocul. Cu o mie de ruble putea să cumpere tot pământul pe care îl putea bate la pas într-o zi cu condiția să se întoarcă până la apusul soarelui în locul de unde pornise. Entuziasmat a început să meargă, tot mai repede și tot mai departe … Urma să aibă muuult pământ… A mers toată ziua până când, într-un târziu, și-a dat seama că ar fi trebuit să se întoarcă: soarele deja cobora de pe cer! Disperat că va pierde tot ceea ce visase să fie al lui a alergat, tot mai iute, din răsputeri. Când a ajuns, epuizat, a căzut la pământ … mort! ”De cât pământ are nevoie un om?” se întreabă Tolstoi privind la trupul lui Pahom pus în mormânt? ”Doi metri …”.

Păcatul ne face pe toți să fim lacomi, iar lăcomia ne face să ne angajăm într-o cursă nebună, alertă, din care nu ne mai putem opri, cursă care conduce spre suferință, boală și chiar moarte! ”Atenție!” spune Biblia ”lăcomia … ucide!”

Narcis Ardelean, masterghid, Conferința Banat

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro