Atenție, șarpe veninos!

Devoțional zilnice 27 iunie 2018

„Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiti din ea, ca s-o puteţi răbda.” 1 Corinteni 10:13

Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

În România există o regulă de aur, care de fapt este valabilă în toată Europa. Șerpii neveninoși au pupilele rotunde, iar şerpii veninoşi au pupilele eliptice, adică de forma unei elipse (mai popular, ca ochii de pisică). Singura excepție este boa de nisip, un șarpe neveninos cu pupila eliptică. Pe alte continente însă, această regulă nu mai este valabilă! De menționat că, la lumină scăzută, pupilele eliptice se deschid, devenind asemănătoare celor rotunde. Acest lucru se datorează faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină.

Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu, toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte, în timp ce neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu cei amintiţi anterior. Forma capului, de asemenea, este diferită. Şerpii veninoşi au capul mai triunghiular, în special viperele cu corn, şi bine delimitat bine de restul corpului, în timp ce neveninoșii au capul relativ oval.

În mod clar, există diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Şerpii veninoşi întotdeauna sunt mai nervoși: sâsâie şi pufăie mai des şi mai tare. Unii neveninoși în schimb mai fac pe morții. O singură dată am văzut un șarpe veninos care să facă pe mortul: o viperă comună.

Ambele specii vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia, ceea ce e perfect. Dacă vezi vreun șarpe și nu știi ce e, lasă-i spațiu! Astfel vei putea evita eventualele probleme.

Referitor la modelul de pe spate, viperele de la noi au celebrul zig-zag plus semnul de forma literei „V” sau uneori „H” pe cap, dar herpetologii spun că dacă ajungi să vezi această literă, eşti mult prea aproape de şarpe.

Şerpii veninoşi au dimensiuni relativ mici, sub 1 m, şi sunt groși maximum cât degetul mare de la picior. Prin urmare, nu există vipere de 2 metri, groase ca brațul, aşa cum susțin unii, sau cel puţin nu în Europa. Unii neveninoși cresc până la 2 metri, dar greu vei vedea un șarpe așa de lung, deoarece sunt rari.

Șerpii, fără excepție, sunt foarte importanți pentru ecosistem, fiind benefici prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. Aşadar, protejează-i! În plus, fii atent pe unde umbli şi pe unde calci.

Dintotdeauna şerpii au fost ocoliţi de oameni din cauza personajului biblic pe care îl reprezintă. La o căutare simplă în Biblie, o să constaţi că şarpele a avut mereu conotaţii negative. Ocoleşte-l măcar din această cauză şi va fi mai bine şi pentru tine, şi pentru el.

Domnul Dumnezeu a zis şarpelui:

„Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieţii tale, să te târăşti pe pântece şi să mănânci ţărână. (Geneza 3:14)

Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro