Bărbatul din arenă

Devoțional zilnice 23 aprilie 2018

Căci cel neprihănit de şapte ori cade şi se ridică. – Proverbele 24:16

Cei care fac istoria de obicei combină talentul cu perseverenţa. Faimosul inventator american Thomas Edison, care a avut peste 2 332 de brevete la nivel mondial pentru invenţiile lui, a spus că „geniul este unu la sută inspiraţie şi nouăzeci şi nouă la sută transpiraţie”. Întrebat despre propriile lui greşeli, el a răspuns: „Eu nu am dat greş de 10 000 de ori – doar am găsit 10.000 de metode noi care nu funcţionează.”

Valoarea eforturilor perseverente a fost subliniată şi de Theodore Roosevelt în discursul său „The Citizenship in a Republic”, rostit la Sorbona, Paris, pe 23 aprilie 1910. Cea mai citată porţiune din discursul său este cunoscută ca „Bărbatul din arenă” şi sună astfel: „Nu criticul este cel care contează, nu cel care stă pe margine şi care arată cu degetul la cum s-a împiedicat omul puternic, ori cum ar putea cel care face un lucru să-l facă mai bine. Meritul este al celui care se află în arenă, al celui care greşeşte şi ratează în mod repetat, al celui care cunoaşte entuziasmul şi devoţiunea şi care se dăruieşte unei cauze care merită efortul, al celui care, în cel mai bun caz, cunoaşte triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, eşuează după ce a îndrăznit ceva extraordinar; al omului care ştie că locul său nu este alături de acele suflete slabe şi reci care nu vor cunoaşte niciodată nici victoria şi nici înfrângerea.”Tu şi cu mine suntem în arena marii lupte dintre bine şi rău, ducând o luptă asiduă „împotriva duhurilor răutăţii” (Efes. 6:12). Indiferent cât de talentaţi şi perseverenţi suntem, cele mai bune eforturi ale noastre în această luptă cu siguranţă vor eşua dacă nu sunt întărite şi călăuzite de puterea atotputernică a lui Dumnezeu.

Ellen White afirmă că „secretul succesului stă în unirea puterii dumnezeieşti cu străduinţele omeneşti. Aceia care realizează cel mai mult sunt cei care se sprijină mai hotărât pe braţul Celui Atotputernic” (Patriarhi ş i profeţ i, p. 509).

Dumnezeu ne dă o zi nouă. Te rog, nu o înfrunta în propria ta putere. Ai nevoie de tăria şi călăuzirea Lui în tot ce faci şi spui. Cu Dumnezeu ca partener, astăzi poţi fi mai mult decât biruitor. Fie ca Domnul să îţi fie aproape în fiecare moment! Amin!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro