Beciul conștiinței

Devoțional zilnic 9 august 2019

Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuș. 4 Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora. Filipeni 2:3-4

Când eram mică, mă certam foarte des cu una dintre verișoarele mele, mai mare cu câteva luni ca mine. Voiam să am dreptate întotdeauna și să se facă cum voiam eu. La fel dorea și verișoara mea. Din acest motiv ieșeau multe scântei. 

Bunica se cam săturase de certurile și neînțelegerile noastre, căci se lăsa cu țipete și lacrimi. A căutat tot felul de metode, cu vorba bună, uneori cu nuiaua, dar nu a obținut rezultate. A doua zi o luam de la capăt. Până într-o zi, când, după un episod destul de zgomotos, bunica a luat decizia să o pedepsească pe verișoara mea cea mică în locul nostru, ea neavând nici-o vină. Pur și simplu a închis-o în beci, un loc umed și întunecos. 

Plânsul ei ne-a străpuns conștiința și mie și verișoarei mai mari. Am înțeles că atitudinea noastră de ”duh de ceartă” are consecințe atât asupra noastră, consumându-ne toată energia și tot timpul, dar și asupra celor din jur. Din ziua aceea am devenit cele mai bune prietene, iar cearta și neînțelegerile nu au mai avut ce căuta între noi. Ne-am maturizat!

Mari Angheluţă, instructor explo, Tg. Jiu nr. 2

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro