Belșațar – ceasul judecății

Devoțional zilnic 21 iunie 2019

Cântărit înseamnă că ai fost cântărit în cumpănă şi ai fost găsit uşor! Daniel 5:27

Istoria ultimului împărat al Babilonului este o lecţie evidentă despre realitatea judecăţii lui Dumnezeu. Tot aici găsim o importantă învăţătură despre limitele harului divin.

Fiind moştenitorul celui mai important imperiu al timpului său, Belşaţar s-a lăsat târât în deşertăciunea plăcerii şi desfrâului. Dumnezeu a aşteptat cu răbdare multă vreme ca împăratul să-şi reconsidere orientarea şi comportamentul. În viaţa lui Nabucodonosor, bunicul său, erau suficiente lecţii la care el putea să ia aminte. Dar timpul de har s-a scurs pe nesimţite, până când s-a umplut paharul.

Ultima picătură a fost adăugată atunci când, în toiul petrecerii, Belşaţar a cerut să fie aduse vasele de la templul din Ierusalim pentru a fi folosite ca simple ustensile la masa lui indecentă. Înaintaşii lui se mulţumiseră să le expună în muzeul palatului ca pe trofee ale puterii imperiului, dar Belşaţar a întrecut măsura folosindu-le la masă.

Când s-a arătat un semn misterios pe peretele sălii de ospăţ, împăratul avea deja intuiţia corectă că ceva groaznic se va întâmpla. El ştia prea bine că lucrurile alunecaseră mult în afara normalului şi se putea aştepta la o surpriză neplăcută. Aceasta nu a întârziat să se arate.

Judecata lui Dumnezeu a fost evidentă. În timp ce Daniel descifra taina scrisului misterios, trupele medo-persane pătrundeau în Babilon prin albia Eufratului, secat anume pentru a pune capăt unei dinastii şi unei puteri mondiale căreia îi venise sfârşitul.

Succesul la un pas de tine:

Poate fi o învăţătură în fiecare istorie, fie ea fericită sau nu. Încearcă să găseşti ceva pentru tine sau pentru alţii în meditaţia de astăzi!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro