Boaz – mărinimie și răscumpărare

Devoțional zilnic 25 martie 2019

Apoi s-a sculat să culeagă spice. Boaz a dat următoarea poruncă slujitorilor săi:„Lăsaţi-o să culeagă spice şi între snopi şi să n-o opriţi.” Rut 2:15

Am numi tandreţe această trăsătură de caracter prin care Boaz îi oferă un climat de protecţie şi siguranţă unei străine, cu soacra ci printre evreii din Betleem. Am numi grijă pentru săraci încurajarea ca Rut să culeagă spice de oriunde găseşte mai multe şi mai bune. Şi această grijă nu înseamnă nici milă ieftină, nici simplă compasiune de circumstanţă, ci respect şi demnitate adevărată. Cartea lui Rut este facută parcă să ne însenineze inima cu demonstraţii de iubire autentică şi activă.

Am numi mărinimie disponibilitatea lui Boaz de a se implica, pe cheltuiala sa şi a urmaşilor săi, în reabilitarea unei femei venite din străini. Am numi generozitate şi sacrificiu actul de răscumpărare al proprietăţii ruinate a cuiva dintre rudele care nu intrau direct în grija lui.

Ca orice mare poveste de dragoste din Biblie, idila dintre Boaz şi Rut se constituie intr-o parabolă sugerând iubirea divină răscumpărătoare. Condiţia familiei lui Naomi face trimitere la situaţia familiei umane, deteriorată de seceta adusă pe pământ de intrarea păcatului In lume. Boaz reprezintă soluţia lui Dumnezeu pentru ruina şi înstrăinarea generală. Răscumpărarea lucrată de Dumnezeu va conduce la restaurarea şi refacerea proprietăţii originare. Căsătoria lui Boaz cu Rut poate fi metafora nunţii Mielului, iar mireasa moabită este cea mai frumoasă asigurare de primire, includere şi integrare a tuturor în poporul ales.

Succesul la un pas de tine:

Ce te impresionează în mod special la Boaz? Poate că el nu s-a gândit niciodată să intre pe lista spiţei de neam a lui Mesia. Dar faptele lui constituie cea mai bună recomandare. Mai este loc pe lista de onoare a cerului.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro