California: proiect de lege care restricţionează discursul pastorilor despre homosexualitate

Deputatul Evan Low a propus Adunării Comisiei Judiciare din California un proiect de lege care cere liderilor religioși „să îmbrăţișeze beneficiile individuale și sociale ale acceptării familiale și comunitare a persoanelor LGBT”.

Proiectul legislativ, intitulat Assembly Concurrent Resolution 99 (ACR-99), solicită conducătorii religioși să consilieze problemele persoanelor LGBT cu iubire și compasiune, ţinând cont de „rănile psihologice și de altă natură provocate de terapia de conversie”.

Rezoluţia amintește că terapia promovată de o parte a experţilor, familiilor și comunităţilor, care încearcă să schimbe orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane LGBT este „ineficientă, neetică și dăunătoare”, potrivit organizaţiilor medicale, de sănătate mintală și de protecţie a copilului din Statele Unite.

De asemenea, rezoluţia notează că asociaţiile profesionale majore de sănătate mentală și fizică consideră legitime variaţiile care apar în orientarea sexuală și identitatea de gen a persoanelor, recomandând servicii care să le ajute să se accepte așa cum sunt și să dezvolte abilităţi de a rezista stigmei și discriminării sociale. Modul în care sunt tratate persoanele din comunitatea LGBT, inclusiv de anumiţi terapeuţi sau comunităţi religioase, a determinat creșterea ratelor de sinucidere și a tentativelor de sinucidere, accentuând depresia și izolarea în rândul acestora, susţine rezoluţia.

Proiectul de lege, care afirmă că „a fi lesbiană, homosexuală, bisexuală sau transexuală (LGBT) nu este o boală, tulburare, boală, deficienţă sau un neajuns”, a primit 9 voturi pentru, două împotrivă și o abţinere.

Doi foști homosexuali, care sunt în prezent pastori, se numără printre criticii proiectului legislativului californian. Elizabeth Woning afirmă că respectarea învăţăturilor biblice a salvat-o de sinucidere și i-a oferit „viaţă și speranţă”. La rîndul său, Ken Williams spune că a depășit depresia cu care se lupta ca homosexual și că resimte rezoluţia Adunării Comisiei Judiciare „ca un atac direct și nedrept”.

Peste 25 de lideri religioși, psihologi și consilieri au semnat o scrisoare în care își prezintă argumentele împotriva proiectului ACR-99.

Grupul afirmă că proiectul de lege dovedește californienilor care au o credinţă religioasă că statul le consideră inacceptabil crezul. În replică la afirmaţiile rezoluţiei, care atichetează terapia de conversie ca fiind una dăunătoare, liderii citează studii care arată că atracţia pentru persoane de același sex nu are doar cauze biologice, se schimbă adesea și are la bază motive psihologice care pot fi patologice și tratabile. Scrisoarea amintește și studiile care susţin că traumele și abuzurile sexuale suferite în copilărie pot împinge o persoană spre homosexualitate sau transsexualism.

Liderii religioși afirmă că legea constituie o ameninţare la adresa libertăţii religioase. Ea ar afecta familiile în care un soţ începe să fie atras de persoane de același sex, eliminând posibilitatea de a apela la terapie, care le-ar putea salva căsnicii. De asemenea, o astfel de lege ar nega dreptul constituţional al liderilor religioși de a preda doctrinele religioase în care cred, în condiţiile în care „politicienii nu au dreptul să spună clerului ce este moral, să dicteze conţinutul predicilor sau să le dea instrucţiuni privind consilierea religioasă”.

„ACR-99 interzice liderilor religioși să înveţe că homosexualitatea este un păcat ori să încurajeze persoanele care se simt atrase de cei de același sex, dar care au o viziune biblică tradiţională, să trăiască în conformitate cu propria lor credinţă”, concluzionează consilierul Joe Dallas.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro