Canada va închide 9.000 de biserici în următorul deceniu

Aproape o treime dintre bisericile Canadei vor fi închise, vândute sau demolate în viitorii 10 ani, estimează organizaţia caritabilă National Trust for Canada. Deja multe biserici au fost transformate în galerii de artă, biblioteci, săli de concerte, adăposturi pentru persoane în nevoie sau chiar în mici fabrici de bere.

„Nu este vorba doar de clădiri, ci de impactul pierderii unei clădiri de patrimoniu în comunitate, aceste locuri sacre fiind, de generaţii, centrele unei vieţi comunitare puternice”, afirmă Robert Pajot, liderul organizaţiei caritabile, subliniind că această situaţie de criză „va lovi pe toată lumea”.

În mediul urban, secularizarea și orientarea spre practici religioase care nu reclamă frecventarea spaţiilor de cult au rărit membrii bisericilor, în timp ce la sate oamenii îmbătrânesc sau se mută în orașe, în ambele situaţii congregaţiile ajungând în situaţia de a nu mai putea întreţine clădirile vechi de cult.

De exemplu, în estul provinciei New Brunswick, Arhiepiscopia Romano-Catolică a anunţat că va închide 20 din cele 53 de parohii, cu excepţia cazului în care enoriașii vor găsi noi surse de finanţare. Potrivit unui raport din 2018, peste 30 de biserici catolice din vecinătatea Montrealului au fost deja închise.

Comunităţile religioase sunt în căutarea unor soluţii de supravieţuire, iar unele le-au și găsit deja, chiar dacă o parte din acestea ar fi fost considerate inacceptabile cu câteva decenii în urmă.

Biserica Anglicană “Sf. Luca”, situată chiar în capitala ţării, s-a văzut nevoită să demoleze o parte din clădirea bisericii și să facă loc unor apartamente, închiriind în același timp subsolul pentru programe destinate persoanelor în nevoie și acoperindu-și astfel costurile.

„A fost o bucurie fantastică să vedem, pentru prima dată credem noi, o companie de circ instalată într-o biserică activă și consacrată”, a declarat reverendul Graham Singh, pastorul bisericii anglicane St. Jax, care consideră că închirierea spaţiului bisericii pentru spectacolele de cabaret ale circului reprezintă un aranjament încheiat direct în cer. Singh și-a deschis biserica mai multor grupuri locale, iar înţelegerea cu compania de circ, care a instalat deja grinzi mai puternice în clădire pentru efectuarea acrobaţiilor din programele de spectacol, îl va ajuta nu doar să achite cheltuielile curente, ci să se gândească și la renovări.

Bisericile din provincia Saskatchewan au reușit să se salveze de la demolare doar devenind spaţii care mai au puţine în comun cu destinaţia lor iniţială. Uneori e nevoie de luni și ani de renovări pentru ca noii proprietari să fie mulţumiţi de noua lor înfăţișare.

Este și cazul bisericii luterane din orășelul Hazlet, care a rămas închisă timp de două decenii. A fost cumpărată de doi parteneri de afaceri, Lindsay Alliban și Erin McKnight, care au transformat-o într-un spaţiu de muzică live. Doar pictarea interiorului a durat o vară, dar schimbările nu se opresc aici – după modificarea acoperișului și schimbarea covoarelor, proprietarii plănuiesc să adauge o baie și o bucătărie clădirii, ţinând cont totuși de promisiunea făcută locuitorilor orașului de a respecta „integritatea arhitecturală și istoria clădirii”.

Alte biserici au fost cumpărate și transformate în case moderne. Este cazul bisericii prezbiteriene Saint Paul’s United, din centrul orașului Bienfait, care a fost închisă în 2004. Paul Carroll și soţia sa au transformat clădirea într-un spaţiu de locuit de tip studio, de 3.200 de metri pătraţi, după ce 3 ani au fost consumaţi doar cu îndreptarea pereţilor. Vorbind despre potenţialul clădirilor care au servit ca locașe de cult, soţii Carroll găsesc că ele pot fi transformate în apartamente sau în case care oferă condiţii excelente de locuit: „o biserică renovată, la mai puţin de 40 de minute de centru, permite o viaţă liniștită în orașele mici pentru artiști și pentru oricine caută un spaţiu de locuit care să fie unic”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro