Capcana

Devoțional zilnic 7 septembrie 2019

Apoi le-a zis: “Vedeți și păziți-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viața cuiva nu stă în belșugul avuției lui”. Luca 12:15

Natura păcătoasă a fiecăruia dintre noi este vizibilă prima dată în viață în forma lăcomiei. Unui copil mic care a primit o jucărie de care s-a îndrăgostit este imposibil să i-o iei. Va spune mereu: „a meu!”

Am citit despre modul în care prind un trib din Africa maimuțele. Ei folosesc un dovleac în care fac o gaură mică, cât să intre mâna maimuței, apoi pun în dovleac multe alune prăjite și câteva greutăți, astfel ca să facă dovleacul greu de mișcat. Mirosul apetisant de alune atrag maimuțele care lacome din fire umplu pumnul cu alune. Numai ca nu mai pot să scoată mâna afară din dovleac. Se zvârcolesc în jurul dovleacului, scot tot felul de sunete dar nu deschid pumnul. Pe cele mai multe dintre ele lăcomia le costă viața. O simplă renunțare la alunele din pumn le-ar salva. 

Tu ce ții atât de strâns de tine încât te poate costa viața? Jocurile, telefonul mobil, moda, dorința de a avea mereu dreptate? 

Descoperă azi măcar un singur lucru care îți alimentează lăcomia și fă un plan prin care să-l controlezi tu pe el.

Ruben Atomei, director asistent, Departamentul Tneret, Confrința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro