Capra neagră

Devoțional zilnice 16 octombrie 2018

Considerată perla munților, capra neagră poate fi întâlnită pe crestele masivilor: Rodnei, Făgăraș, Retezat, Piatra Craiului, Ciucaș, Ceahlău, Bucegi și în Vrancea.
Deplasarea lor pe vârfurile abrupte ale munților este incredibilă, pot face salturi de până la 12 metri în lungime și pot sări de la 4 metri înălțime.

Noaptea, caprele caută adăpostul cât mai sus în munte.

Dimineața, când soarele răsare, conducătorul “grupei”, o femelă experimentată, conduce turma spre spre pășunile montane.

Atunci când pericolul este observat, caprele negre pur și simplu dispar într-o clipită. Și totuși alergarea se face într-o ordine perfectă. Conducătorul este urmat de celelalte femele și de iezi, iar la urmă țapii tineri.

Atunci când merg pe munte și mă bucur de peisajele superbe, mă gândesc cum aceste locuri deosebite au constituit în trecut bastioane de adăpost pentru poporul lui Dumnezeu. Valdenzii au găsit refugiu în Alpii cei stâncoși, față de dușmanii lor.

În sens figurat panorama munților mă duce cu gândul la puterea protectoare a lui Dumnezeu. Acolo sus, pe creastă poți fi sigur că ești mult mai aproape de Cer.

Pentru astăzi mă rog să ai certitudinea că Dumnezeu este în orice moment al zilei lângă tine, ca să te ajute în orice provocare vei întâmpina.

Memorează următorul text:

„El îmi face picioarele ca ale cerboaicelor și El mă așează pe locurile mele cele înalte.” 2 Sam. 22:34.

Știai că…

… de fapt blana nu este de culoare neagră? În realitate, aceasta variază în funcție de anotimp de la cenușiu la ruginiu sau brun.

… capra neagră este mamiferul cu cea mai îndelungată istorie din fauna României?

… durata de viață a acestui animal este de 15 – 23 ani?

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro