Captură de cocaină, de 2 milioane de dolari, pe o plajă din Noua Zeelandă

semneletimpului.ro

Poliţiști și localnici sunt implicaţi într-o operaţiune amplă de căutare pe plaja Bethells, aflată la vest de orașul neozeelandez Auckland, după ce 19 pachete de cocaină au fost aduse la mal de valuri.

Miercuri seară, mai multe persoane care se plimbau pe plaja Bethells au raportat la poliţie prezenţa la malul mării a mai multor pachete albastre, cu simboluri neobișnuite tipărite pe ele. După testarea chimică preliminară, poliţiștii au confirmat că pachetele conţin cocaină și au trimis un elicopter, precum și mai multe echipaje de căutare, pentru a colecta orice pachet suplimentar.

„În eventualitatea că mai apar astfel de pachete pe plajă, solicităm publicului să ne contacteze de urgenţă”, a declarat Colin Parmenter, detectiv-inspector în cadrul Poliţiei Waitematä.

Criminologul Jose Sousa-Santos, profesor la Universitatea Massey, din Noua Zeelandă, aprecia pentru The Guardian că e posibil ca drogurile să fi provenit din Peru sau din Columbia, acolo unde cocaina poate fi cumpărată cu 7.000-7.500 de dolari pe kilogram. În Noua Zeelandă, cocaina poate fi vândută și cu 250.000 de dolari pe kilogram. Noua Zeelandă și Australia sunt ţările cu cel mai mare consum mediu de cocaină, statistică ce explică de ce preţul este atât de ridicat. În Marea Britanie, scria The Guardian, cocaina se vinde, la preţul străzii, cu 50.000-60.000 de dolari pe kilogram. „Cartelurile au profituri uriașe, așa că își permit fără probleme să piardă transporturi și de 3 milioane de dolari.”

Criminologul spune că, cel mai probabil, cocaina a fost deversată de traficanţi care s-au temut să nu fie depistaţi de patrulele marine sau de oamenii legii. Captura de pe plaja Bethells a fost estimată la o valoare de stradă de 2 milioane de dolari.

Aceasta nu este singura dată când autorităţile au confiscat droguri descoperite pe o plajă din Noua Zeelandă. Sute de kilograme de droguri au fost găsite îngropate în dunele de nisip, pe fundul unor ambarcaţiuni sau, o dată, chiar ascunse într-un cap de cal uriaș încrustat cu diamante, care fusese expediat din Mexic.

În ultimii cinci ani, numărul ambarcaţiunilor care transportă droguri pe ruta America de Sud-Australia a explodat, făcând din Oceanul Pacific un veritabil nod industrial pe piaţa stupefiantelor. O investigaţie The Guardian Australia relatează despre „autostrada drogurilor din Pacific”, ale cărei consecinţe încâlcesc state sărace precum Vanuatu, Papua Noua Guinee, Tonga și Noua Caledonie într-un haos de adicţie, corupţie și violenţă.

La finalul lunii trecute, Garda de Coastă a SUA (USCG) a anunţat dezmembrarea unei reţele de traficanţi de droguri şi a capturat 13 tone de cocaină în timpul unor operaţiuni recente în apele internaţionale din partea estică a Oceanului Pacific. Drogurile, ambalate în baloţi şi valorând 350 de milioane de dolari, au fost găsite plutind de-a lungul coastelor Mexicului şi Americii Centrale şi de Sud.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit