Cât plastic mâncăm, din cauza poluării

Tu cât plastic ai mâncat astăzi? Dacă întrebarea ţi se pare ridicolă, înseamnă că nu știai că o persoană mănâncă, în medie, cel puţin 50.000 de particule de microplastic pe an și că oamenii de știinţă au descoperit că cei care beau frecvent lichide comercializate în sticle de plastic înghit o cantitate mult mai mare de particule de plastic.

Oamenii de știinţă au descoperit microparticule de plastic peste tot pe unde au căutat: în aer, în pământ, în răuri și în cele mai adânci locuri ale oceanelor din lume. Poluarea cu microplastic este generată mai ales de dezintegrarea deșeurilor de pe toată planeta.

Însă un studiu recent, publicat în jurnalul Environmental Science and Technology, care a analizat date provenite de la 26 de studii anterioare care au măsurat cantitatea de particule de microplastic în pește, crustacee, zahăr, sare, bere și apă, precum și în aerul din orașe, furnizează o serie întreagă de alte surse din care ingerăm plastic.

Adulţii mănâncă astfel aproximativ 50.000 de particule de microplastic pe an, iar copiii, 40.000 de particule, potrivit estimărilor experţilor.

Dezvoltarea plămânilor celor mici este influenţată chiar şi de microparticulele de plastic din cauciucurile autovehiculelor eliberate în aer, potrivit unui studiu făcut public de experţi britanici. Unele particule de plastic foarte mici pot penetra ţesutul uman, unde ar putea genera reacţii ale sistemului imunitar.

Poluarea aerului este asociată cu decesul prematur în cazul a circa 40.000 de persoane pe an în Marea Britanie şi provoacă probleme precum boli de inimă şi de plămâni şi astm. „Cunoaştem faptul că unele dintre componentele rezultate în urma frânării, alături de microparticulele de plastic de la cauciucuri, sunt iritante şi provoacă reacţii la nivelul plămânilor, care în timp devin nocive pentru sănătatea noastră“, a declarat profesor Frank Kelly de la King’s College London.

ONU avertiza că ingerarea componentelor de plastic poate fi toxică sau carcinogenă. S-a demonstrat de asemenea deja că substanţele chimice folosite la producerea plasticului, cum este bisfenolul A (BPA), pot perturba sistemul endocrin, sistemul imunitar și sistemul nervos.

Statele membre UE, inclusiv România, vor avea la dispoziţie 2 ani să interzică 9 categorii de produse din plastic de unică folosinţă, inclusiv paie de băut și beţișoare pentru urechi, în anumite condiţii, potrivit formei finale a directivei europene de reducere a impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, adoptate recent de Consiliul Uniunii Europene.

Aproape toate produsele din lanţul alimentar global sunt împachetate în plastic, într-o anumită măsură. Doar dacă ne gândim la apa îmbuteliată, cifrele arată că un milion de sticle sunt cumpărate în lume la fiecare minut, iar cifra este de așteptat să crească cu 20% până în 2021. Folosirea plasticului este atât de prezentă în stilul de viaţă modern, încât vor fi dificil de stabilit sursele de contaminare și cu atât mai dificil de eliminat.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro