Catedrala Westminster

Devoțional zilnice 28 decembrie 2018

Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face slobozi. – Ioan 8:32

În noiembrie 2005 ţineam săptămâna de rugăciune în Londra, Anglia, şi am profitat de acest lucru pentru a vizita faimoasa Catedrală Westminster. Această biserică mare cu cimitir a fost construită în cinstea sfântului apostol Petru şi a fost dedicată pe 28 decembrie 1065. Acolo am văzut mormintele mai multor conducători, dar şi al lui George F. Händel, Sir Isaac Newton, Charles Darwin, David Livingstone şi alţii. Dar încercam să găsesc o anumită piatră funerară.

Cu câţiva ani înainte cumpărasem o foaie foarte frumos tipărită, intitulată „Începe cu tine însuţi”, cu următoarele citate: Când eram tânăr şi liber, şi imaginaţia mea nu avea limite, visam să schimb lumea. Pe măsură ce am îmbătrânit şi am devenit mai înţelept, am descoperit că lumea nu vrea să se schimbe, aşa că am hotărât să privesc puţin mai aproape, adică să îmi schimb doar ţara. Dar şi ea părea să fie de neclintit.

În amurgul vieţii, într-o ultimă încercare disperată, m-am mulţumit să îmi schimb doar familia, pe cei apropiaţi mie, dar, vai, nici ei nu au vrut.

Iar acum, când zac pe patul de moarte, îmi dau seama că, dacă m-aş fi schimbat pe mine mai întâi, atunci, prin exemplu, mi-aş fi schimbat familia şi prietenii. Încurajat şi însufleţit de ei, aş fi găsit putere să-mi fac ţara mai bună şi, cine ştie, poate chiar aş fi schimbat lumea.

Sub aceste citate mai era scris: „Aceste cuvinte se găsesc inscripţionate pe piatra funerară a episcopului anglican din secolul al XI-lea de la Westminster Abbey.” Fiind acolo, doream să văd acea inscripţie cu ochii mei. Astfel că m-am apropiat de doi ghizi de acolo, dar niciunul nu m-a putut ajuta. Unul dintre ei mi-a sugerat să merg sus şi să vorbesc direct cu bibliotecarul de la Abbey. Punându-i şi lui aceeaşi întrebare, el a răspuns: „Această afirmaţie nu există.” Apoi el a explicat: „Acest citat a fost publicat şi făcut cunoscut în cartea Chicken Soup for the Soul, vol. 1. Dar nu există nicio piatră funerară cu această inscripţie.”

Citatul menţionat mai sus este plin de semnificaţie, dar ar trebui să ne amintim că nu „tot ce străluceşte este aur”. Multe alte citate interesante au fost atribuite în mod greşit unor personalităţi. Din nefericire, nu putem lua în serios tot ce spun creştinii că spune Biblia. Pentru a cunoaşte adevărul, noi trebuie să cercetăm Scriptura pentru noi înşine.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro