Căutătorul de comori

Devoțional zilnice 17 iulie 2018

Peștera Urșilor a fost descoperită în urma unor lucrări executate la o carieră aflată în imediata vecinătate a satului Chișcău din Munții Apuseni. Domnul Traian lucra pe atunci la carieră și, în urma unei explozii controlate, de rutină, a observat o crăpătură în rocă, care ulterior s-a dovedit a fi singura cale de acces către o lume din adâncuri, extrem de spectaculoasă. Traian Curta a fost primul care a coborât în necunoscut, unde a descoperit schelete, aparținând unei specii dispărute, ursul de cavernă (Ursus Spelaeus).
Descoperirea făcută de Traian Curta a fost raportată șefilor săi, care l-au certat, spunându-i să dinamiteze de urgență peștera pentru ca exploatarea să poată continua. Cariera respectivă avea contracte cu firme din Germania și Ungaria, iar o asemenea descoperire ar fi făcut imposibilă continuarea exploatării. Istoria consemnează faptul că, după descoperirea peșterii, au existat mai multe încercări de distrugere a acesteia.

Din fericire descoperirea de la Chișcău a ajuns la urechile speologilor din Stei care au efectuat cercetări amănunțite, rezultatul final fiind salvarea pesterii.

Un caz asemanator a avut loc în luna septembrie a anului 1973, când s-a descoperit Peștera Fagului, peșteră care după descoperire a fost vandalizată și distrusă aproape în totalitate, tocmai pentru ca exploatarea miniera să poată fi continuată.

În relațiile cu prietenii noștri ni se poate întâmpla să fim superficiali, să ne oprim la suprafață și să-i judecăm greșit, fără a ne lua timp să-i ascultăm și să-i cunoaștem mult mai bine.

Dacă am avea răbdare, cât de multe lucruri frumoase am descoperi în fiecare dintre ei!

Astăzi ia-ți timp să vorbești cu cei dragi, să-i asculți și să le transmiți cuvinte de apreciere.

Cu siguranță vei descoperi lucruri deosebite, asemenea lui Traian Curta.

„Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie.” Iacov 1:19 u.p.

Ovidiu Pascu, Director Exploratori, Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro