Ce bine să fac?

Devoțional zilnic 6 aprilie 2020

Naomi a zis atunci celor două nurori ale ei: „Duceți-vă și întoarceți-vă fiecare la casa mamei ei! Domnul să Se îndure de voi, cum v’ați îndurat și voi de cei ce au murit și de mine! Rut 1:8

Ați hotărât împreună cu grupa de exploratori să mergeți într-o zi la grădina zoologică. Îți plac întâlnirile de club și nu lipsești la nici o întâlnire. Programul e interesant și vremea superbă.

În grupă este un băiat cu buget limitat care nu își poate permite cheltuielile neprevăzute. Și ca să intrați într-un loc de joacă nou amenajat ce nu era în program, trebuie să dați fiecare câte 5 lei ca să plătiți și lui biletul. Însă cu 5 lei tu ai vrea să mănânci o clătită mare.

Așa că apare o dilemă: să faci bine pentru colegul tău, adică oferi banii instructorului, sau bine pentru tine cumpărându-ți clătita?

Ce bine să faci? Bine pentru aproapele sau bine pentru tine?

Naomi se întoarce împreună cu nurorile ei, Orpa și Rut, acasă în Israel. Cu atât rămăsese după anii petrecuți în străinătate. Era în vârstă, văduvă, săracă și avea mare nevoie de ajutorul lor. În Israel ele ar putea munci, ar procura hrană, ar face curățenie; și ce și-ar putea dori un bătrân mai mult decât să aibă pe cineva lângă el care să îl îngrijească? În contextul social de atunci era o datorie ca nurorile să îngrijească de mama soacră la bătrânețe.

Aceeași dilemă: ce bine să facă Naomi? Bine pentru ea, să le țină pe nurori aproape ca să o ajute la bătrânețe, sau bine pentru ele dându-le voie să plece și să își refacă viața?

Naomi, o femeie credincioasă și temătoare de Dumnezeu, alege să facă bine pentru aproapele și nu pentru sine. Le dă voie nurorilor, chiar le roagă și insistă să se întoarcă acasă. Le ”dezleagă” de obligația socială de a rămâne cu ea. Nu vrea să le condamne la văduvie și singurătate printre străini. Le dorește binele. Își exprimă recunoștința pentru ajutorul oferit și se roagă ca Dumnezeu să le poarte de grijă și să le refacă viețile.

Naomi alege înțelept: nu ține nurorile lângă ea ca să îi fie ei bine ci le dă voie să meargă unde doresc ca să le fie lor bine.

Tu ce bine faci? Pentru tine sau pentru aproapele tău? Când faci bine aproapelui nu vei pierde nimic, ci vei câștiga un prieten. Când faci bine aproapelui, îți va fi mai bine. Când faci bine aproapelui faci bine lui Isus!

Dragoș Apostol, Pastor – Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro