Ce înseamnă „deosebit”? Sunt eu deosebită?

Devoțional zilnice 17 iunie 2018

Să nu vă luaţi după chipul veacului acestuia, ci să vă transformaţi prin înnoirea minţii, ca să puteţi deosebi care este voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită. – Romani 12:2 (EDCR)

Într-o vineri noaptea pe la ora 1, mi-a venit o idee şi a trebuit să caut sensul cuvântului „deosebit”.

Dicţionarul meu online oferă două definiţii: 1) „care este altfel, care nu este asemenea (cu altul), diferit; 2) „care iese din comun, neobişnuit, special”.

Toată viaţa mea de credinţă am auzit spunându-se că urmaşii lui Dumnezeu formează un „popor deosebit”. Afirmaţia aceasta mă zgâria uneori la ureche şi mă făcea să mă gândesc la apartenenţii cultelor mistice. Nu-mi suna deloc plăcut. Aşa că m-am întrebat: Ce înseamnă să fim deosebiţi în lumea aceasta, potrivit exemplului pe care ni L-a dat Isus în viaţa Sa pe pământ?

A! Atunci mi-am dat seama de un lucru: Isus era deosebit. El a fost ca o gură de aer proaspăt pentru oamenii care trăiau într-o închisoare spirituală. Isus a încălcat norma. Conducătorii bisericii, în majoritatea lor, nu L-au înţeles. Nu priveau cu ochi buni faptul că nu respecta ceremoniile şi tradiţiile lor. Isus era special, ciudat şi probabil că părea uneori excentric. Isus, Mântuitorul lumii, care a intrat în casa unui păgân, era întruchiparea acestei trăsături. El a stat în mijlocul mulţimii şi a vorbit nu despre legi, reguli şi tradiţie, ci despre Dumnezeu Tatăl, despre cer şi despre harul uimitor. El i-a iubit pe păcătoşi.

Deci ce înseamnă a fi deosebit în lumea aceasta? Cred că înseamnă a fi îmbrăcat în harul lui Isus. Cred că o persoană care înţelege pacea ce întrece orice pricepere va fi considerată de alţii deosebită. Lumea aceasta nu înţelege dragostea curată a lui Isus – dragostea care nu renunţă niciodată.

A iubi ca Hristos Isus într-o lume a suferinţei şi a urii, aceasta înseamnă a fi deosebit. Accept provocarea. Mă alătur şi eu!

Joey Lynn Norwood Tolbert

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro