semneletimpului.ro

Cea mai vârstnică mamă din China are 67 de ani, iar sarcina ar fi naturală

Tian, o femeie din China, medic de profesie, a născut la 67 de ani o fetiţă, la maternitatea din orașul Zaozhuang, unde a lucrat înainte de a se pensiona. Dacă se confirmă că sarcina este una naturală, așa cum susţine mama, ar putea fi înregistrat un nou record mondial.

Purtătoarea de cuvânt a spitalului din Zaozhuang spune că, potrivit declaraţiilor mamei, sarcina ar fi survenit în mod natural, după ce femeia și-ar fi administrat tratamente de fertilitate din medicina chinezească tradiţională. Potrivit Guinness, cea mai vârstnică femeie care a născut un copil conceput natural este din Maria Britanie și a născut un copil la vârsta de 59 de ani, în 1997.

„Am fost destul de norocoși, având în vedere că mama era la o vârstă maternă avansată și avea o varietate de complicaţii”, a declarat Liu Wencheng, medicul care a efectuat operaţia de cezariană.

„În timpul operaţiei de cezariană, am descoperit că ovarele lui Tian erau la fel ca cele ale unei femei de 40 de ani. Nu s-au micșorat, cum o fac ovarele unei femei de 60 de ani, ceea ce ar putea explica cum a ajuns gravidă natural”, a precizat Liu.

Sarcina nu a fost lipsită de complicaţii, Tian suferind de insuficienţă cardiacă, iar ficatul și rinichii ei funcţionând anormal pe măsură ce se apropia data nașterii. Femeia a dezvoltat și preeclampsie, o afecţiune care, în forma ei severă, poate pune în pericol viaţa copilului și a mamei. Spitalul a conceput un plan special de îngrijire, împreună cu o echipă formată din medici de diferite specialităţi, care au monitorizat non-stop femeia însărcinată.

Tian și soţul ei, Huang, în vârstă de 68 de ani, mai au doi copii și mai mulţi nepoţi, cel mai mare dintre aceștia având 18 ani. Copiii celor doi soţi nu au fost de acord ca aceștia să aibă încă un copil la vârsta a treia, iar fiica lor chiar i-ar fi ameninţat că va întrerupe relaţiile cu ei.

„Copilul este un dar al cerului pentru noi”, a spus Huang, tatăl fetiţei, care a fost numită Tianci. În limba chineză, numele înseamnă chiar „darul cerului”. În China, multe femei în vârstă solicită tratamente de fertilitate, după ce politica unui singur copil a fost suspendată.

Decizia cuplului a fost ţinta criticilor pe reţeaua socială Weibo. Unii utilizatori întrebau dacă părinţii nu au încălcat regula celor doi copii pe care ar trebui să-i aibă o familie în China. „Acești părinţi sunt egoiști. La vârsta lor, nu se vor putea ocupa de copil și sarcina va cădea pe copiii lor”, a scris un internaut.