Cei 80%

Devoțional de seară 27 octombrie 2019

Nu vă îngrijoraţi de nimic… Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. – Filipeni 4:6,7

Odată, la o conferinţă a bisericii la care au participat mai bine de cincizeci de mii de oameni, nişte bani făcuţi pachet mi-au dispărut din poşetă – probabil că într-o tranzacţie în pauza de masă – fără să îmi dau seama. Am sperat că nimeni nu mi-a furat acei trei sute de dolari pe care i-am pus deoparte pentru situaţii de urgenţă. Oricum, banii au dispărut. Un simţământ de vină şi ruşine m-a copleşit. Cum am putut să pierd banii? O povară apăsa pe inima mea în timp ce mă întorceam cu greu spre camera de hotel, unde, în curând, trebuia să mă întâlnesc cu soţul meu. În timp ce stăteam pe pat şi povesteam „tragedia”, ochii lui Jim s-au făcut mari, semn că era şocat. Mă aşteptam măcar la o mustrare uşoară, dacă nu o predică strictă despre neglijenţă.

În schimb, Jim a înghiţit în sec, apoi a zis: „Este o pierdere semnificativă, dar încă avem suficienţi bani ca să terminăm călătoria. În afară de asta, dacă acesta este cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla, scăpăm destul de uşor.” Acel răspuns realist m-a şocat. În următoarea zi, am înţeles mai bine acel răspuns în timpul unui seminar prezentat de dr. Arlene Taylor, un specialist în ce priveşte funcţionarea creierului.

Nu numai că a spus cât de diferit reacţionează creierul bărbatului faţă de cel al femeii la factorii stresori, dar, de asemenea, ne-a învăţat cum să facem faţă într-un mod mai eficient pierderilor stresante din viaţă. „Doar 20% din impactul negativ asupra creierului şi corpului au de-a face cu acea situaţie”, a spus ea. „Restul de 80% are de-a face cu ceea ce crezi tu despre acea situaţie, gravitatea şi importanţa pe care tu i-o dai. Poate că nu vei putea să faci nimic cu cei 20%, dar poţi să faci aproape totul cu cei 80% pentru că tu îţi formezi propriile percepţii.”

Wow! Scoţând un pix şi un caiet, am început să calculez. Dacă aleg să „trec cu vederea”, atunci – psihic şi emoţional – am pierdut doar şaptezeci şi cinci de dolari. Incredibil! Acea pierdere nu se „simţea” atât de grav în comparaţie cu suma de care mă plângeam. Apoi m-am rugat ca oricine este acela care acum avea banii mei pierduţi, aceştia să îi fie de ajutor în nevoile financiare. De fapt, L-am rugat pe Dumnezeu să primească banii pierduţi ca pe un dar întârziat, din iubire, pentru a-i da cuiva după cum crede El de cuviinţă.

Nu te îngrijora! Experimentează pacea lui Dumnezeu! Povara mea de vină şi ruşine a dispărut. Am învăţat secretul celor 80% – găseşte partea bună a lucrurilor şi mergi mai departe! Ce pierdere din viaţa ta poţi gestiona datorită modului în care foloseşti cei 80%?


Carolyn Rathbun Sutton

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro