semneletimpului.ro

Cel mai mare parc eolian offshore al lumii va alimenta peste 4,5 milioane de locuinţe

Odată cu instalarea ultimei turbine din cele 174, a fost finalizată prima fază a celui mai mare parc eolian offshore din lume, desfășurat pe 407 kilometri pătraţi în Marea Nordului, anunţă compania daneză Ørsted A/S.

„Piatra de hotar reprezentată de ultima turbină instalată (…) este doar o mică parte a acestui proiect care doboară recorduri mondiale. Hornsea 1 a deschis cu adevărat calea pentru următoarea generaţie de parcuri eoliene offshore”, a declarat Duncan Clark, directorul principal al programului pentru Hornsea 1.

Puterea instalată a parcului este de 1,2 MW, aproape dublu faţă de Walney Extension,  cel mai mare parc eolian offshore de până acum. Walney Extension funcţionează, din septembrie 2018, în Marea Irlandeză, este compus din 87 de turbine, acoperă o suprafaţă de 145 de kilometri pătraţi și are capacitatea de 659 de megawaţi, suficientă pentru a alimenta 600.000 de locuinţe.

Turbinele de nouă generaţie ale noului parc eolian, construite de GE Renewable Energy, vor fi capabile să alimenteze 4,5 milioane de locuinţe aflate la 130 de kilometri în largul coastei Yorkshire, constituind 5% din totalul sursei de alimentare din Marea Britanie. Fiecare turbină poate alimenta o locuinţă din Marea Britanie timp de o zi, cu o singură rotaţie.

Proiectul de energie eoliană va fi inaugurat în 2020, alte două faze ale sale fiind planificate – Hornsea 2, care va alimenta 1,6 milioane de locuinţe și Hornsea 3, cu o capacitate de alimentare a 2 milioane de locuinţe (în timp ce Hornsea 1 are capacitatea de alimentare a 1 milion de case).

Parcul eolian offshore a fost construit foarte repede, cele 174 de turbine Siemens Gamesa fiind montate în 9 luni și acoperă o suprafaţă de 407 de kilometri pătraţi, în largul Mării Nordului, la 120 de kilometri de coasta Marii Britanii. Parcul este deţinut de Ørsted A/S, cea mai mare companie energetică din Danemarca și de Global Infrastructure Partners, o companie globală de investiţii în infrastructură.

Europa are peste 4.000 de turbine eoliene offshore instalate în 11 ţări, 13 parcuri eoliene fiind finalizate în 2017. Primul parc eolian plutitor se află de asemenea în Europa, fiind deschis în 2017 în Scoţia, în largul coastei nord-estice.

Printre avantajele energiei eoliene se numără emisia zero de substanţe poluante și gaze cu efect de seră, deoarece pentru producerea ei nu se ard combustibili și nu se produc deșeuri, dar și costurile mai reduse de obţinere.