Cine este şeful?

Devoțional zilnic 26 aprilie 2020

Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept. Efeseni 6:1

În acest verset simplu, Biblia prezintă un cadru sigur pentru un parenting de succes. Disciplina este uneori urâtă, dar părinţii au provocarea divină de a le da de înţeles copiilor că la cârmă au un cuplu de părinţi iubitori, dar hotărâţi.

Verişorul meu, regretatul Morris Venden, o descrie astfel:

O biată mamă strigă în grădină:

– Te rog să intri în casă! Vine ploaia.

– De ce? întreabă copilul.

– Păi, acei nori arată rău; nu vreau să te uzi.

– De ce?

– Pentru că ai şcoală mâine. Dacă răceşti, nu are cine să aibă grijă de tine.

– De ce?

– Păi, din cauza vremii de afară… a programului meu de muncă… Stai, de ce îţi explic toate astea ţie?

Între timp, amândoi s-au udat leoarcă, mama se simte vinovată, iar copilul frustrat se gândeşte: Am nevoie de un adult, dar nu este nimeni responsabil pe aici.

În schimb, în a doua casă, mama strigă afară:

– Dulceaţă, te rog, vino înăuntru! Cred că va începe să plouă.

– De ce?

– Pentru că aşa am spus eu.

– Oh! Bine.

Astfel, copilul înţelege că Dumnezeu i-a dat părinţi care să îl ocrotească. Cadrul parental trebuie să fie simplu, clar şi pe înţeles. În primul rând trebuie să fie scăldat în dragoste. Explică-le copiilor tăi, cu bunăvoinţă, că ei ţi-au fost daţi în grijă de Dumnezeu şi că te bucuri să ai binecuvântarea acestui rol. Iar datorită iubirii tale pentru ei, pur şi simplu nu îi vei lăsa să alunece de pe calea unde sunt în siguranţă. Poate nu alegi să fii proverbiala mamă-tigru, dar în junglă vei fi mereu ghidul şi protectorul lor feroce.

Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că mă ajuţi să îi asigur un cadru protector copilului meu!

David B. Smith

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro