Cine ești

Devoțional zilnic 18 septembrie 2019

Toți greșim în multe feluri. Dacă nu greșește cineva în vorbire, este un om desăvârșit, și poate să-și țină în frâu tot trupul. Iacov 3:2

Te-ai gândit că ceea ce vorbești arată cine ești tu? Biblia ne spune că ‘ceea ce gândește un om în imina lui, aceea este el’ (Prov 23:7), ‘Căci din prisosul inimii vorbește gura’ (Matei 12:34). Cuvintele reprezintă ‘întruparea’ gândurilor noastre, definesc ce credem și cine suntem noi. Capacitatea de a comunica este un aspect al chipului lui Dumnezeu în om, astfel încât, Cel ce este Cuvântul (Ioan 1:1-3) să poată comunica cu noi. Relația cu ceilalți oameni presupune actul vorbirii, ceea ce înseamnă comunicarea gândurilor noastre. 

Din nefericire, în actul vorbirii apar cuvinte care rănesc, produc întristare, rezultatul fiind înstrăinarea între prieteni sau în familie. Isus afirma ‘Vă spun că, în ziua judecății, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit’ (Matei 12:36). Pentru ca actul vorbirii să fie corect, acesta trebuie produsul unei gândiri sănătoase din punct de vedere spiritual și moral. Acest lucru presupune ca dragostea față de aproapele să fie filtrul prin care trebuie să treacă orice cuvânt.

Marius Mitrache, pastor

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro