Ciupi (2)

Devoțional zilnic 30 martie 2018

Trecuseră deja doi ani de când Ciupi reușise să se întoarcă acasă datorită vitejiei lui. Era respectat și iubit. Ori de câte ori se deschidea ușa, el apărea acolo, gata să mănânce cu poftă ceea ce îi cădea la împărțeală.
Într-o zi, veni în fața ușii, privi cu atenție oala lui în care i se pusese mâncarea, o mirosi dar nu mâncă nimic atunci. Dormi lângă ea și abia spre seară gustă ceva, dar puțin. Zilele treceau si el nu mai mânca deloc. Slăbea zi după zi. Nu au rămas eforturi neîncercate spre binele lui, dar cu toate acestea se stingea încet. L-am îngropat cu durere. Curtea a rămas goală fără el. Nu mai ieșea în întâmpinarea noastră atunci când veneam acasă.

Ciupi s-a dus, dar a lăsat în urma lui o mare enigmă. Ce i-a provocat boala? Ce a pățit? La mai bine de un an după moartea lui am descoperit cauza. Undeva în hambar, în spatele unor utilaje, rămăsese un sac cu îngrășăminte chimice pe care el l-a spart și a început să-i lingă conținutul. Gustul i s-a părut interesant, așa că zi după zi a continuat să lingă acel bulgăre din sac până ce corpul lui a cedat. Am găsit sacul pietrificat și cu o mare scobitură lustruită de limba lui Ciupi. Săracul… El nu a știut că aceasta îi va face rău.

Îți plac și ție unele „bunătățuri” despre care știi că nu îți fac bine?

Tu ai multă înțelepciune pe care o poți folosi. Ciupi nu o avea. Așa că te rog, folosește-ți înțelepciunea pentru binele tău!

„Pentru că acolo au îngropat pe poporul apucat de poftă.” (Numeri 11: 34 u.p.)

Ionel Indricău, Director Exploratori, Conferința Banat

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro