Clasele de gătit

Devoțional zilnic 28 mai 2019

Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. – Matei 7:7

A fost palpitant! Soţiile pastorilor au fost invitate să participe alături de soţii lor la întâlnirile regulate ale lucrătorilor bisericii din Kisii, Kenya, Africa de Est. A fost planificată o sesiune specială care includea pregătirea materialelor de studiu biblic pentru copii, învăţarea şi repetarea unor cântece noi şi o discuţie despre metode de contracepţie. Acum sosise timpul pentru clasa de gătit şi pentru aceasta au fost aşezate scaune pe veranda şcolii. Am discutat cum să pregătim hrană care este uşor accesibilă din grădini şi de la piaţă.

Au pus acolo şi un cuptor sub formă de debi (o cutie din tablă pentru depozitarea şi transportarea nucilor caju) făcut de un fundi (meşteşugar) din oraş. Le-am povestit femeilor cum să folosească acest cuptor pentru a face pâinea pentru Sfânta Cină şi pentru a coace cartofi şi dovleci. Le-am mai promis că voi demonstra practic cum să facă pâine cu banane cu ajutorul acestui cuptor. Am aprins cărbuni în jiko (un cuptor mic) înainte de a pune cuptorul deasupra pentru a se încălzi. Apoi am demonstrat cum se face pâinea cu banane. Am pasat bananele, am amestecat ulei şi faină şi apoi am turnat acest amestec într-o tavă pentru pâine. Dar oare cuptorul se încălzise suficient? Fără termostat la cuptor, puteam să îmi dau seama de acest lucru doar simţind căldura de pe părţile laterale ale cuptorului şi sperând că se încălzise suficient pentru a coace pâinea. Cineva care mă ajuta a făcut vânt cu un evantai la cărbunele din jiko.

În timp ce pâinea se cocea, am discutat cu femeile prezente acolo despre alte reţete. În cele din urmă, evantaiul a început să îşi piardă din putere şi într-un final s-a oprit. Pe verandă şi în apropierea cuptorului au început să cadă stropi de ploaie. Deja cuptorul care fusese cald începea să se răcească. Am atins părţile laterale ale cuptorului fără a mă arde la mâini. Eram consternată! Pâinea mea dulce avea să se turtească.

Discuţia noastră s-a încheiat. Acum trebuia să scot din cuptor pâinea cu banane – coaptă sau nu. Am înălţat o scurtă rugăciune, spunându-I Domnului că nu mai puteam să aştept şi chiar aveam nevoie ca acea pâine să fie bună, pentru a le demonstra acelor femei cât de valoros este cuptorul ca o modalitate în plus de a adăuga ceva în meniul lor. Evident că El ştia deja acest lucru, căci atunci când am scos pâinea din cuptor am fost martora unei minuni. Pâinea era bine rumenită şi crescuse perfect. Dumnezeu cunoştea nevoile mele. Când degustam mostrele, am ştiut că Dumnezeu a copt pâinea pentru mine. Pot spune că cererea mea a fost nesemnificativă, dar răspunsul Lui mi-a bucurat inima şi a adus un final dulce clasei noastre de gătit.


Beverly Campbell Pottle

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro