Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor: cel puţin 250 de jurnaliști sunt închiși la nivel mondial

Numărul jurnaliștilor care se află după gratii a ajuns la cel puţin 250, China și Turcia clasându-se primele locuri în topul ţărilor care încalcă  libertatea presei, a arătat raportul anual realizat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul în New York.

China conduce topul ţărilor intolerante faţă de mass-media liberă, cu 48 de jurnaliști închiși, cu unul mai mult decât anul trecut. CPJ raportează că liderul chinez „a instituit controale tot mai stricte asupra presei”, iar zeci de jurnaliști au fost arestaţi cu ocazia represiunii din Xinjiang, unde un milion de membri ai grupurilor etnice musulmane au fost trimiși în lagăre.

Pentru prima dată în ultimii 4 ani, Turcia a coborât pe a doua poziţie a clasamentului, numărul jurnaliștilor închiși coborând la 47, de la 68 în 2018. Totuși, cifrele mai mici nu indică îmbunătăţirea situaţiei presei din Turcia, notează raportul, arătând că președintele Erdogan a redus la tăcere presa critică, închizând peste 100 de posturi media.

Mulţi jurnaliști au rămas fără locuri de muncă sau sunt prea speriaţi pentru a aborda subiecte indezirabile pentru guvernul turc, unii find eliberaţi după perioade mai scurte sau mai lungi de detenţie pentru ceea ce guvernul a etichetat drept „propagandă pentru o organizaţie teroristă”.

Zeci de jurnaliști care nu sunt încarceraţi în Turcia așteaptă în continuare un proces al primei instanţe sau un apel, în timp ce alţii au fost condamnaţi în contumacie și se află sub ameninţarea de a fi arestaţi dacă vor reveni în ţară”, arată raportul.

Pe locurile 3 și 4 ale clasamentului se poziţionează Arabia Saudită și Egiptul, următoarele ţări care controlează presa cu mână de fier fiind Eritrea, Vietnamul și Iranul. Arabia Saudită și Egiptul au fiecare câte 26 de jurnaliști încarceraţi (18 dintre cei din Arabia Saudită nu știu ce acuzaţii li se aduc, iar CPJ și-a exprimat îngrijorarea pentru cazurile de „bătăi, arsuri și mâncare în mod clar insuficientă pentru prizonierii politici, printre care 4 jurnaliști”).

Majoritatea jurnaliștilor închiși la nivel global sunt acuzaţi de acţiuni împotriva statului, dar și numărul acuzaţiilor de „fake news” a ajuns la 30 (faţă de o singură acuzaţie în 2012).

Lista jurnaliștilor închiși în 2019 cuprinde doar jurnaliștii care se aflau în detenţie la 1 decembrie 2019, fără a-i include pe cei închiși și eliberaţi pe parcursul anului.

Încarcerarea unui singur jurnalist este o nedreptate teribilă, care are consecinţe de amploare asupra familiilor, prietenilor și colegilor. Însă închiderea a sute de jurnaliști, an de an, reprezintă o ameninţare pentru sistemul informatic global de care depindem cu toţii. Guvernele represive folosesc aceste tactici crude pentru a-și priva propriile societăţi, dar și întreaga lume, de informaţii esenţiale”, a declarat Joel Simon, directorul executiv al CPJ.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro